Minimalizem je zanimiv življenjski slog, saj ponuja cel kup priložnosti, da lahko eksperimentiraš in preko lastne izkušnje ugotavljaš, kaj zate deluje in kaj ne. V tem duhu ti ponujam enomesečni izziv: Hodi naokoli bos kjer le moreš! Ne govorim o tem, da moraš v službo bos in te bodo tam vsi čudno gledali. Govorim o tem, da pač hodiš bos tam, kjer lahko in ko se ponudi priložnost.

Vsi smo že slišali, da je zdravo in smiselno hoditi naokoli bos, ampak realnost je pa takšna, da smo bosi mogoče na dopustu na morju kakšen teden, ko se prhamo in ponoči, ko spimo. Na letni ravni torej nismo ravno veliko bosi. Če smo bosi ponoči, pa nam to tudi ravno ne prinaša nekih hudih učinkov, ker stopal ne obremenjujemo.

Na začetku letošnjih poletnih počitnic sem si zadal točno ta cilj, da bom hodil en mesec naokoli bos. Odzivi sovaščanov so bili zanimivi: “Ti pa kar bos? To je gotovo zdravo!” Večina se je strinjala, da je to početje zdravo, ampak kaj ti pomaga, če stvari veš in jih ne preneseš v vsakdanje življenje? Marketing proizvodnje čevljev je naredil svoje. Obutev nosimo tudi takrat, ko je sploh ne bi potrebovali, recimo večino poletnega časa. V bistvu se po enem mesecu bosonoge hoje začneš spraševati, zakaj ljudje v toplih mesecih sploh nosijo čevlje, teniske, natikače in japanke?

20150809_172534

Bos in s kolesom naokoli, če le morem.

Prednosti, če hodiš bos naokoli so:

1. Nisi več izoliran od zemlje, ki vibrira na svoji frekvenci. Če je med tabo in zemljo plast gume, si pač od nje izoliran. Če si v neposrednem stiku z zemljo, si na več nivojih povezan z materjo zemljo. Če bi mati zemlja bila zlobna, jo verjetno ne bi imenovali mati… Torej? Poveži se z njo, poskrbela bo na svoj način zate.

2. Tako aktiviraš mišice stopala, za katere sploh nisi vedel/a, da jih imaš. Kaj, če bi poleg Facebook-kazalčka, ki ves čas “drma” miško, treniral/a še stopalo? 😉

3. Z bosonogo utrdiš mehkužna stopala, ki so bila celo življenje “vatirana” in niso bila navajena opravljati delo, ki so ga opravljala sicer že od vekomaj.

Kaj pa domnevne slabosti bosonoge hoje?

1. Zamazal/a si bom stopala?

Ja in? Zvečer si jih umiješ in je problem rešen. Če je umazanija bolj trdovratna, vzameš gobico za posodo pomivat, tisto grobo stran in z njo odstraniš, kar je ostalo še na stopalu. Dobro je, če to gobico uporabljaš samo za stopala, ne pa tudi za pomivanje posode ;-).

2. Naredila se mi bo trda koža

Ja in? To slišim predvsem iz ženskih ust. Drage dame, res je, da sem Tarzan po duši, ampak verjemite mi, da tudi bolj sofisticirani moški kot sem jaz, ne gledajo vaših podplatov, ampak vse ostalo, kar je nad njimi.

3. Lahko se zbodeš in bosonoga hoja boli

Res je, vse to se lahko zgodi in na začetku res občutimo vsak kamenček posebej. Dlje časa, kot smo svoja stopala ujčkali in jih imeli zapakirana v eno plast nogavic in še eno plast obutve, bolj boš verjetno čudil/a razne kamenčke, ampak, ko se stopala privadijo, po dveh ali treh tednih ta občutek mine, vsaj pri meni je bilo tako.

4. Bosonoga hoja je nevarna

Res je, če ne gledaš, kam stopiš, je nevarna. Ampak nevarna je lahko tudi hoja, ko nosiš čevlje, ker ne čutiš podlage in zaradi tega ne veš, kakšna je. Da so ploščice mokre in da so zaradi tega spolzke, ti sporočijo, če seveda ni že prepozno, prej bosa stopala, ne pa obuta. Najbolj varna postaja bosonoga hoja, če tudi gledaš, kje hodiš.

Napotki za bosonogo hojo

Spreminjaj teren, po katerem hodiš bos. Čudovito je hoditi bos po gozdu, po mahu, po travnikih, ki jih še krasi jutranja rosa. Tudi po kamenčkih je super hoditi, ko se stopala malce utrdijo, sčasoma to dejansko prav paše, ker tako dobiš brezplačno masažo stopal, takšno pošteno! 😉

Če prej 40 let nisi hodil/a naokoli bos/a, potem ne pričakuj, da boš jutri lahko bos/a skakal/a po meliščih. Pusti času čas in se loti hoje postopno.

Hodi bos, ko ti to dopuščajo okoliščine. Jasno, da na poslovni sestanek ne moreš bos, pač vklopi lastno presojo, kdaj je to ok in kdaj ne, pa bo. V službo hodim obut. Ko s kolesom zavijem proti Orlam, ali pa tudi že mnogo prej, se v toplih mesecih sezujem. Paše mi, ko potiskam bos kolo navkreber.

Kaj pa po poteku enega meseca?

Določena spoznanja se ti porodijo šele, ko stvari izkusiš v praksi. Jaz sem po enem mesecu kar nadaljeval s svojo bosonogo hojo in razmišljam o tem, da si kupim tiste čevlje, ki se totalno prilegajo bosi nogi in imajo tudi pet prstov, za hladnejše mesece. Prej so se mi zdele čista “preserancija”, zdaj, ko se mi je pa porodila želja, da v tem stilu nadaljujem tudi pozno jeseni, pa se mi dozdeva, da zna to biti smiselna rešitev.

Vesel bom tvojega odziva, zdaj, pa tudi, ko preteče en mesec…ali več!

PS: Brezplačno e-knjigo SAMOOBRAMBA ZA ŽENSKE si lahko snamete TUKAJ!

SamoobrambaCover