Krama je posledica našega načina življenja. Imamo jo povsod, v omarah, predalih, na policah, v “špajzi”, na podstrešju, v kleti in tudi v žepih, torbicah, denarnicah in zaradi tega imamo cel kup krame tudi v naših glavah, ker se ves čas ukvarjamo s kramo. Kaj je pospravljanje, sesanje, pomivanje, prestavljanje, sortiranje in razmišljanje o tem, kot ukvarjanje s kramo na fizični ali mentalni ravni?

krama v prtljažniku

Navajeni smo, da bomo vsak kos krame še morda kdaj potrebovali, pa je res tako? No, danes se ne bomo ukvarjali s tem vprašanjem, raje bi ti predstavil model ravnanja minimalistov “ziherašev”. Ni namreč vsak za to, da si naroči na dom ogromen kontejner za odpadke in vanj zmeče vso kramo, vso odvečno pohištvo, vse stvari, ki bi jih morda kdaj še potreboval…. in potem ta kontejner zvečer odpeljejo, polnega seveda. Stanovanje pa lahko potem sicer prijetno prazno, s pridihom bivalnega zen-a, ampak ni za vsakega talkšna šok terapija.

Torej ni treba na vrh gore šprintati po najbolj strmem klancu, na vrh je možno priti lepo počasi, brez napora in predvsem postopno in brez stresa in to tako, da izbiramo manj strme in bolj položne poti. Pot je res daljša, ampak na vrh pridemo živi in takrat, ko nam paše.

Vsak minimalist ravna v svojem stilu in prav je, da je tako. Tudi med minimalisti obstajajo skrajneži in tisti bolj zmerne sorte. In kakšen je ta 10 minutni ritual za odstranjevanje krame za minimaliste “ziheraše”?

Vsak dan si rezerviraj 10 minut, za sprehod po stanovanju, kjer sproti mečeš stvari, ki jih ne potrebuješ v tri zaboje.

Na prvem zaboju piše: Odpad.

Na drugem zaboju piše: KARITAS, RDEČI KRIŽ, KRALJI ULICE

Na tretjem zaboju piše: Za prijatelje in znance / bolha / prodaja

Po desetih minutah nehaš. Postopno se boš na ta način rešil precej krame. Pomembno je, da zaboj, kjer piše odpad, res odneseš v smeti. Vse, kar pa je v ostalih dveh zabojih pa sam zmečem v prtljažnik od avta in ko se dovolj napolni, naredim turo po vseh institucijah in obiščem tiste prijatelje, ki bi lahko to, kar imam v prtljažniku še morda uporabijo. Ritual ponoviš vsak dan.

Zelo vesel bom, če mi čez čas napišeš kakšno vrstico, če je 10 minutni ritual za minimaliste-ziheraše obrodil kakšne sadove.

PS: Največ časa, energije in denarja pa človek prihrani, če krame že od vsega začetka ne kupuje.

Podobni članki o minimalizmu:

 

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks