Kot mogoče že veste, sem vse svoje mozaike do zdaj izdeloval izključno s kleščami. Razlog je bil preprost, ni se mi dalo imeti še čoka nekje v stanovanju in klešče so se mi zdele bistveno bolj priročne, ker jih vzameš iz predala in že lahko začneš delati.

No, tega mnenja sem bil do včeraj, dokler mi Mojca (https://www.facebook.com/mojca.cesnik.3), ki tudi izdeluje zelo lepe mozaike, ni prinesla hightech mozaičarsko kladivo, ki ga je izdelal njen brat… in podstavek, ki si ga lahko daš preprosto na mizo ali drugo površino, ki ustreza višini za delo z mozaičarskim kladivom. Kaj naj rečem? Že včeraj, ko sem ga preizkušal, sem bil zelo, zelo, zelo navdušen! Všeč mi je bil dizajn, vrhunski materiali in seveda vrhunska izdelava celotnega orodja s “podstavkom” vred in vsak kamen se je z lahkoto razpočil že z rahlim udarcem kladiva. Dodatna prednost pa je zame tudi to, da je bilo kladivo izdelano v Sloveniji.

20150614_063510

Saj veste, biki gremo radi z glavo skozi zid in tako sem s kleščami drobil tudi centimeter debele prodnike. Moč v rokah se je res izboljšala, ampak začel sem se zavedati, da to tako ali tako ni rešitev na dolgi rok, ker sem imel vedno bolj pogosto vnete mišice, ker imam pač tendenco, da pri vsem, kar počnem, pretiravam.

20150614_070007

Mozaičarsko kladivo se je pojavilo ravno pravi čas v mojem življenju in danes zjutraj ob šestih sem že veselo oblikoval kamne v ustrezne mozaične ploščice. Kakšen užitek in s kakšno lahkoto je potekalo delo!

20150614_063546

Navdušil me je pa seveda tudi “podstavek”, ki ga lahko pospravim, kot kladivo tudi, v predalu, ko končam delo. Še bolj pa me je navdušilo, da si lahko na ta način zelo natačno izdelujem tudi svoje mikromozaične ploščice, je pa res, da je treba v tem primeru delati s kvalitetnim kamnom, bolj “mokaste” sorte za ta namen niso primerne.

Torej? Bodite bolj pametni, kot sem bil jaz in si olajšajte delo, sploh, če mislite delati veliko s kamnom in smalti steklom, riskirajte denar za ta nakup, obrestovalo se vam bo takoj. Nobenega pokanja očesnih kapilar zaradi napenjanja ob stiskanju klešč, nobenih vnetih mišic, trpljenje ob pripravi materiala postane stvar preteklosti.

Nekaj nasvetov za delo z mozaičarskim kladivom:

1. Višina mize ali podlage, na kateri boste izdelovali mozaične ploščice, naj bo takšna, da omogoča sproščeno in vzravnano držo sede ali stoje. Videl sem že mozaičarje vihteti kladivo stoje, tradicionalno pa večina vihti to kladivo sede ob čoku.

2. Ko hočemo biti natančni in osredotočeni, smo pogosto napeti in pozabimo dihati. Zato je pomembno, da se osredotočite pri delu z mozaičarskim kladivom na dihanje in sproščenost giba, ko zamahnete s kladivom proti kamnu.

3. Zamah s kladivom naj bo sproščen in izveden z občutkom. Naj teža kladiva naredi vse. Torej ne gre za aktivno “udrihanje” s kladivom, bolj za sproščeni spust kladiva na ustrezno mesto.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: