Nasproti Borštnikovega trga se nahajajo 3 veliki mozaiki. Zanimivi so. Škoda se mi zdi le, da so skriti v ozki stranski ulici, kjer si jih človek le težko ogleda od daleč, kar bi bilo pri tem formatu normalno.

mzaik nr 1

Želel bi si postopno zbrati slikovno gradivo za vse javno dostopne mozaike. Že samo v Ljubljani in njeni okolici jih je kar nekaj. Če imate kakšen namig, katere mozaike si je vredno ogledati pa le na dan z besedo.

20150129_093328

Krasna stvar pri mozaikih je ta, da je res vse dovoljeno in zato mi gre malce na živce, ko nekateri pametujejo, kaj je bolj pravilno narejeno. Znan mojster karateja je dejal nekaj v smislu: “Spirit first, technique second!” Glede mozaikov sem podobnega mnenja. Važno se mi zdi, kaj mozaik izraža? Kakšna je zgodba mozaika? Kdo so bili tisti, ki so ga naredili? Kakšna je njihova zgodba? Kako deluje izdelovanje mozaikov na človeka? Če je na koncu mozaik izdelan še po vseh mozaičarskih pravilih, super, če pa ni, pa tudi ni tako hudo, ker gre za večen proces učenja.

20150129_093346

Zgoraj prikazani mozaiki so posrečeni, sploh, ko človek stopi nekaj korakov nazaj, da lahko s pogledom zajame celoten mozaik, se razkrije del celotne zgodbe. Če boš slučajno kaj v centru, potem so mozaiki gotovo vredni ogleda, že zaradi tega, da se podpre lokalno in domačo umetniško sceno in razširi lastno obzorje.

PS: Če te zanima izdelovanje mozaikov, se naroči na moje mozaičarske novice. Ob naročilu na novice dobiš kodo, s katero si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.