Pred meseci mi je prijatelj Miha dejal, naj poslušam Tim Ferrissov podcast z Wim Hofom, ki je šel samo v spodnjih hlačah na Mt. Everest. Dolgo je trajalo, da sem našel čas, da sem se lotil poslušanja tega podcasta, ampak ta “Iceman”, takšen vzdevek mu je nadela javnost, se je izkazal kot zelo simpatični praktik in skrajnež. Ta podcast lahko poslušate TUKAJ!
 …
Dokazal je, da lahko s posebno mentalno naravnanostjo, s posebnimi dihalnimi vajami v kombinaciji s kopanjem v ledeno mrzli vodi vpliva na telesne funkcije, za katere je znanost smatrala, da je to nemogoče, recimo na telesno temperaturo in direktno na imunski sistem. V nekem testu so mu vbrizgali bakterije, ki bi povzročale slabost, povišano temperaturo in podobne simptome, njemu ni bilo nič.
 …
Wim Hof breathe motherfucker
 …
Dihalne vaje so mi načeloma dolgočasne in sovražim hladno vodo in nizke temperature. Ta podcast me je prepričal, da delam vsak dan Wimove dihalne vaje in da sem se postopno in sistematično lotil kopanja v hladni vodi. Dihalne vaje so zakon, saj mi omogočajo mini meditacije v tistem segmentu vaj, ko zadržujem dih. Hkrati pa so mi pomagale, da sem bil kos norim delovnim urnikom v avgustu, kjer sem veliko delal tudi ponoči, ker te dejansko napolnijo z energijo.
 …
Privajanja na hladno vodo sem se lotil zelo postopno. Dober mesec sem si najprej s prho zmočil roke in noge, nato trup in vse ostalo. Čas prhanja sem postopno podaljševal in med prhanjem sem izvajal Wimove dihalne vaje. (POZOR! Ne delajte teh vaj brez strokovnega nadzora, saj se lahko zaradi dihalnih vaj onesvestite in se utopite v lastni banji, tudi, če je v njej samo 5 cm vode!)
 …
Pred kratkim sem dodal še dejansko kopanje v hladni vodi. Najprej sem si natočil v kad samo toliko vode, da sem imel v vodi samo noge. Postopno sem dvigoval nivo vode in trenutno sem v fazi, ko gleda iz hladne vode samo moja glava. Naslednja stopnja bo, da dodam vodi še led, ampak tega se bom lotil lepo počasi in postopno. Ni mi še čisto jasno, kako bom to zvozil iz logističnega vidika. Še dobro, da bo tu kmalu jesen in zima. To bo zdaj prvič, da se dejansko veselim zime.
 …
Hladna voda človeka prisili, da dejansko začne dihati in to globoko. Opazil sem, da se telo precej hitro navaja na hlad, če ga na to res postopno pripravimo. Sploh mi ni več muka, ko sem tudi po nekaj minut v hladni vodi. Res pa je, da ves čas opazujem svoje telo in ko začutim, da je za tisti dan bilo dovolj hladnega namakanja, brez slabe vesti stopim iz kadi. Včasih je čas v kadi daljši, včasih krajši. V kad se ne podajam z mislimi podiranja lastnih rekordov, temveč z doslednim poslušanje lastnega telesa.
V bistvu je Wimova metoda zelo preprosta in trenutne znanstvene raziskave, ki potekajo, so precej obetavne glede zdravstvenih koristi tega navidezno norega početja, seveda samo, če se tega človek loti pravilno. Na Wimovi spletni strani imate na voljo brezplačen mini tečaj njegove metode in sicer TUKAJ!
 …
Moj osebni cilj je, da se pozimi skopam v kakšnem jezeru. Če se lahko tradicionalno vsak 1. Januar skopajo v morju celo stare mame, potem bo nekaj podobnega uspelo tudi meni.
 …
PS: Če vas zanimajo tovrstne tematike, vam bo všeč moj fanpage https://www.facebook.com/otelesu/. Zelo bom vesel, če ga obiščete in ga všečkate, da lahko ostanemo v stiku.