Občudujem ljudi, ki svoj dom okrasijo po svoje. Gospa, ki živi blizu Sostra, ob poti, ki vodi na Orle, je storila prav to, saj si je hišo okrasila z mozaikom iz prodnikov in to čisto po svoje – bravo!  Ustvarjalci, ki se lotevajo takšnih podvigov pogosto v ustvarjalni proces vložijo ogromno truda in časa in se pri tem ne pozanimajo o osnovah, ki so pomembne, da mozaik ne začenja odpadati po nekaj letih. Najbolj pogoste napake so:

1. Polaganje prodnikov plosko in ne navpično v cementno lepilo. Če obvladate angleško, vam svetujem vse knjige od Maggie Howarth, ki je vrhunska strokovnjakinja na področju ustvarjanja mozaikov iz prodnikov.
2. Uporaba neprimernih cementnih lepil, ki so za notranjo in ne za zunanjo uporabo. Zato se vedno pozanimajte pri prodajalcu, ali je lepilo, ki ga boste uporabili, primerno tudi za zunanje razmere.
3. Uporaba zelo poroznih kamnov, ki vsrkajo veliko vlage. Takšni kamni se bodo v zimskem času napili vode in ko temperature padejo pod ničlo, lahko zaradi tega odstopijo ali pa se poškodujejo.

001

To so najbolj pogoste napake, ki jih ustvarjalci delajo, ko ustvarjajo mozaike iz prodnikov. Gospa, ki sem jo omenil zgoraj, mi je dejala, da ji je prav zaradi tega, ker ni porinila kamne navpično v cementno lepilo, ampak jih je polagala plosko v lepilo, odstopilo kar nekaj kamnov.

002

Kljub temu se mi zdi, da je ta gospa res posrečena, kajti pokazala je kar nekaj poguma, ko je okrasila svojo hišo in to je bolj pomembno od nekaj tehničnih pomanjkljivosti.

003

Zanimiv je bil tudi njen postopek izdelovanja tega mozaika. Pripravila si je nekaj lepila, ga nanesla na površino na steni in sicer ravno toliko, kot je lahko obdelala v približno 15 minutah. Na ta način je oblikovala celoten mozaik.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: