Zadnjič sem v Bauhausu iskal epoksidno smolo in ker je nisem našel, sem poiskal uslužbenca, da bi ga povprašal, kje naj iščem to reč. Pristopil sem do gospoda srednjih let in takoj sem opazil, da nosi fantastičen bone carving obesek. Zapletla sva se v pogovor, saj sem bil navdušen nad obeskom, ki si ga je možakar naredil kar sam. Na prvi pogled sem videl, da možakar ni samo dober prodajalec, ampak tudi mojster na področju bone carvinga.

Pokazal sem mu še svoj obesek, Koru, ki sem si ga naredil zato, ker mi je všeč simbolika tega obeska, saj simbolizira rast, obilje in nov začetek.

bone carving

Sicer so mi spirale zelo blizu. Vrnimo se k naši zgodbi v Bauhausu. Gospod mi je razložil, da te obeske izdeluje v prostem času in potem je izustil nekaj, kar me šokiralo: “Z bone carvingom se bom ukvarjal, ko bom šel v penzijo!” 

Ne vem, zakaj me je ta izjava tako šokirala, verjetno zato, ker je ta gospod imel več kot očitno velik potencial, da bi od tega živel že ZDAJ! Za takšne obeske, kot jih je izdeloval on, bi lahko mirno zahteval 60 ali celo 70 eurov. Na dan bi lahko z lahkoto naredil tudi po dva obeska. Verjetno je bila pri gospodu problem prodaja. Verjetno ni imel baze ljudi, ki bi jih lahko prodajal te obeske in verjetno se sploh ni zavedal, da bi lahko sanje delno že začel živeti zdaj, ker sploh ni vedel, kako odličen je.

Narava naših sanj je pogosto takšna, da so sanje velike in da zaradi tega zahtevajo svoj čas, da se s trdim in discipliniranim delom uresničijo.Tudi sam še nisem tam, kjer si želim biti, ampak delam vsak dan na tem, da jih uresničujem. Zakaj? Zato, ker bom čez deset let uresničil bistveno več sanj, kot, če čakam do penzije in začnem šele takrat uresničevati to, kar mi veli srce že danes.

Poznam toliko ljudi, ki svoje sanje preprosto prestavijo v čas penzije. Zakaj bi napisali knjigo šele takrat? Zakaj bi živeli od bone carving obeskov šele takrat? Zakaj bi slikali šele čez 10, 20 ali 30 let, če to lahko počnete že zdaj? Tudi sanjam poteče kdaj rok trajanja. Seveda lahko o določenih stvareh sanjamo celo življenje, ampak, ko je treba sanje uresničevati, pa obstaja velika verjetnost, da v penziji ne bomo več imeli toliko energije, zagona in možnosti, da sanje zares uresničimo.

Stari Grki so imeli dva bogova za čas, Kronos je bil zadolžen za potek časa, Kairos pa za izbor pravega pravega trenutka. Ko je Kairos priletel mimo, si ga moral zagrabiti za čop takoj, ko se ti je približal in deležen si bil priložnosti, ki bi jo sicer zamudil.  Če Kairosa ne bi zagrabil, bi odletel naprej in vprašanje bi bilo, če bi še sploh kdaj priletel mimo. Kaj bi lahko ta gospod naredil, da bi si sanje začel uresničevati že kar takoj?

  1. Svoje bone carving izdelke bi lahko objavljal na facebooku. Čez nekaj časa bi si lahko uredil tudi spletno stran in svoje izdelke pokazal publiki v spletni galeriji tako kot jaz: Moja bone carving galerija.To sploh ni nič kompliciranega.Pomembno je le, da ljudje izvedo, kaj nekdo sploh počne in ustvarja. To je prva faza, ki jo je sposoben prav vsakdo uresničiti.
  2. Če bi želel, da se stvari malce pospešijo, bi si lahko gospod umislil facebook fanpage. Zakaj? Facebook fanpage omogoča plačljivo reklamo, kjer bi lahko z zelo dostopnimi zneski (recimo 10 do 30 eurov) dosegel več tistoč ljudi. Vsaka takšna reklama vedno praviloma sproži dodatna naročila.
  3. Lahko bi prišel na mojo delavnico: Delavnica za umetnike, ki želijo zaslužiti več! 21.5.2016 v Ljubljani 
  4. Lahko bi si prebral brezplačno e-knjigo KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV?, da bi se naučil postaviti takšno ceno, ki bi mu omogočila, da bi bil za delo, ki ga opravlja, zares dobro in pravično plačan.

Tisti, ki bo začel varčevati za penzijo že danes, bo imel več od tega, ko bo šel v penzijo, kot tisti, ki bo s tem začel šele takrat. Isto je z uresničevanjem sanj, tisti, ki bo s tem začel že danes, bo imel več od svojih sanj že jutri, kot tisti, ki bo začel s tem šele jutri ali celo šele v penziji. Torej? Ne odlašaj s sanjami do penzije! 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks