Slika pove več kot 1000 besed. To drži gotovo tudi glede simbolov. Maori premorejo neverjetno lep način izražanja najglobljih občutkov in največjih resnic s pomočjo njihovega bone carving nakita, ki je poln simbolike. Poslužujejo se nekaj klasičnih simbolov, iz katerih izhajajo in potem pač ustvarjajo variacije teh simbolov.

Tudi sam uživam, ko se lotim kakšnega njihovega klasičnega dizajna in tako sem se lotil “double twista“, nekakšno osmico, ki sem jo podaljšal še za eno zanko.

20160106_174002

In kaj pomeni osmica, oziroma ta podaljšana osmica? Premore več pomenov. Simbolizira neskončnost, povezanost, prepletanje, zbliževanje, odnos med dvema človekoma, odnos med dvema kulturama in zmožnost srečevanja v skupnih točkah ter dopuščanja svobode drug drugemu.

20160106_175842

Prav zaradi te simbolike je “maorska osmica” v vseh njenih variacijah v Novi Zelandiji in tudi drugje po svetu darilo, ki si ga pogosto poklanjajo zaljubljenci, prijatelji, skratka vsi, ki plešejo ples partnerstva, ljubezni in prijateljstva s kom drugim.

20160106_181229

Blagoslovljen sem, da sem po mami dobil občutek za estetiko in umetniški gen, po očetu pa rokodelske spretnosti in veselje do lastnoročnega ustvarjanja.

20160107_083227

Še večji blagoslov je, ker vem, da takšen nakit VEDNO najde pravega človeka, ki to simboliko začuti za svojo.

Če želiš naročiti svoj bone carving obesek, mi piši semkaj: roartdoo@gmail.com. Izdelava traja približno en teden. Za dodatne ideje, kaj vse je možno narediti, pa si oglej mojo galerijo bone carving nakita: Galerija bone carving nakita

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: