Robert Lisac: Cvetlični nakit, kjer so cvetoče cvetlice ujete v smoli, je nekako tvoj prepoznavni znak v slovenskem prostoru. Meni se zdi izvedba takšnega nakita izredno inovativna in všečna. Kako si sploh prišla na to idejo, da bi ustvarjala takšen nakit?

Nina Kolar: Res je, cvetice so že same posebi čarobne, ker simbolizirajo minljivost, krhkost in enkratnost živjenja. Rože v mnogih kulturah povezujejo z rojstvom in smrtjo in skorajda vsak del našega življenja je prepojen s cvetjem.

Ko se rodimo, našim mamam podarjajo cvetje, ob rojstnih dnevih je še vedno najlepše darilo šopek cvetja, tudi ko umremo, na grobove polagajo vence s cvetjem. Tudi sama imam neizmerno rada cvetice, poznam več kot 100 vrst rož in grmovnic in že pred leti, ko sem pričela ustvarjati unikatne izdelke, sem cvetje sprva risala z akrilnimi barvami na glineni, polimerni in leseni nakit, tudi v tehniki kvačkanja nakita sem izdelovala drobne rože, ki so krasile zapestnice, uhane in ogrlice.

fb-cvetlicni-nakit-uhani-viseci-rumena-maceha

Z odkrivanjem novih materialov sem odkrila smolo, za katero sem že prej vedela, da se da vanjo vdelati razno razne stvari, a osebno me je najbolj pritegnilo cvetje, za katerega sem vedela, da bo vsaj približno ohranilo svojo obliko in barve, zato je bila uporaba te tehnike neizogibna.

fb-cvetlicni-nakit-ogrlica-macehi-kostanj-zlatica

Sčasoma sem ugotovila, da širom sveta že izdelujejo podobne izdelke, saj je smola material, ki je v naravni in umetni obliki na voljo vsem ustvarjalcem, a me od večine ustvarjalcev, ki se preizkušajo v tej tehniki, loči to, da sama izdelujem kalupe in ubiram malce zahtevnejšo pot izdelave tovrstnega nakita. Za osnove namreč ne uporabjam kupljenih medaljonov, pač pa mi za osnovo služi kar smola sama, ki jo moram zato toliko bolj natančno obdelati – zbrusiti in spolirati, da dobi končni videz stekla, za kar porabim precej časa in vložim precej napora.

Robert Lisac: Lahko trdim, da ima vsaka cvetlica, ki jo na ta način ovekovečiš, svoje sporočilo in simboliko? Kako ljudje reagirajo na to, da tvoj nakit ni samo lep, temveč, da v sebi dejansko nosi neko sporočilo?

Nina Kolar: Zagotovo. Vsaka cvetica ima svojo simboliko. Tudi če nič ne vemo o posamezni roži, ta v nas vzbuja določena občutja, misli. Njena oblika, tekstura, vonj, barva in namen že sami po sebi razkrivajo, kako zelo posebne in raznolike so cvetice.

fb-cvetlicni-nakit-ogrlica-okrogla-hortenzija-pastelnozelena

Sprva, ko sem pričela z izdelavo cvetličnega nakita, sem se osredotočala na odnos posameznih cvetic, ki so ga ustvarjale v npr. obesku ali uhanih. Barve, oblike, velikost posamezne cvetice, vse to mi je bilo pomembno, da sem lahko sestavila cvetlično zgodbo, ujeto v smoli. Mnogokrat je postavitev cvetja tvorila čisto svojstven svet, magičen, pa vendar je tako spominjal na utrinke iz realnega sveta, kar me je nadvse fasciniralo.

fb-cvetlicni-nakit-ogrlica-okrogla-vila-vrtnica-bezeg-orhideja

Stranke pa so me pričele spraševati tudi o pomenu posameznega cvetja, mnogokrat sem dobila vprašanje ali te cvetice v nakitu zdravijo oz. ali si bodo pozdravile kakšo težavo. Seveda to ni možno, je pa res, da v kolikor človek pozna pomen npr. zdravilne rožice (sivke, krvomočnice, bezga, jetičnika, ipd.), ki so zdravilne zeli, se miselno osredotoči na svojo težavo, roža pa ga dnevno opominja na to, da je potrebno živeti bolj v skladu z naravo, s samim seboj.

Tudi in še predvsem v starih časih so si ljudje med seboj podarjali rože z namenom, da drug drugemu sporočijo čustva in občutke naklonjenosti, ljubezni, tudi jeze, zamere, nevoščljivosti.Tako so  npr.vrtnice simbol spoštovanja, nežnosti, čistosti ter preprostosti, zlatice sporočajo naklonjenost, željo po drugi osebi, spominčice sporočajo „ne pozabi me“, orhideja je roža obilja, ivanjščica in marjetica pa simbolizirata nedolžnost, preprostost in odličnost.

Robert Lisac: Poleg vseh tvojih čudovitih kreacij mi je nekako najbolj ostal v spominu obesek, v katerega si vdelala v smolo štiriperesno deteljico. Mislim, da je vsem jasno, da gre tukaj za “limited edition”, saj štiriperesne deteljice ne rastejo ravno v neomejenem število in povsod. Kaj pomeni tebi štiriperesna deteljica in kaj ljudem, ki jo nosijo? Kakšne so njihove reakcije?

Nina Kolar: Oh, štiri peresne deteljice so resnično posebne. Sicer še sedaj ne vem ali gre za mutacijo zaradi onesnažene zemlje ali pa četrti listič zraste kar tako, po srečnem spletu okoliščin, a dejstvo je, da je simbol štiri peresne deteljice v mnogih kulturah tako močno zasidran v srca ljudi, da pogled med množico različnih rož ne more mimo te zelene kraljice trat. Sama le poredko najdem štiri peresno deteljico, sicer imam doma album, v katerem sem pred leti spravila vse do takrat najdene štiri peresne deteljice, a so sčasoma izgubile barvo in porjavele.

fb-cvetlicni-nakit-ogrlica-stiri-peresna-deteljica-velika-zelena1

Veliko štiri peresnih deteljic, ki jih uporabljam pri izdelavi cvetličnega nakita, mi je podarila Lija, hčerkica prijateljice ustvarjalke Mihaele, ki je z mamico pridno nabirala deteljice na njihovem travniku, ki je čaroben, saj je na majhnem kosu trave tam neizmerno veliko teh deteljic. Prvo ogrlico s štiri peresno deteljico sem izdelala po naročilu stranke, ta je bila ob prejemu neizmerno vesela, da bo odslej lahko simbol sreče nosila za vratom.

Kasneje sem ustvarila še nekaj ogrlic, ki so po večini kar hitro našle svoje lastnice. Ogrlice in prstane s štiri peresnimi deteljicami stranke največkrat podarjajo za priložnosti, kot so diplome, rojstni dnevi, eno ogrlico za srečo si je kupila tudi najstnica, ki je naslednji dan opravljala vozniški izpit in seveda ji je ogrlica z deteljico prinesla srečo 🙂 Osebno mi vsaka štiri peresna deteljica, kot tudi vsaka druga rastlina s svojim cvetom, predstavlja svet v malem. Podobno, kot je to pri fraktalih. Deteljica je krhka, po barvi dokaj neopazna, a z izjemno raznolikimi lističi – ti variirajo od nazobčanih, do popolnoma gladkih, z močno izraženimi vzorčki, do popolnoma enobarvnih, nekatere so kosmate, druge povsem gladke, vsaka pa je povsem unikatna in jo je po večini zelo težko najti.

Robert Lisac: Lahko poveš kakšno anekdoto, ki je povezana s tvojim nakitom?

Nina Kolar: V splošnem je anekdot, povezanih z nastankom nakita, res veliko. Če se osredotočim samo na cvetlični nakit, te variirajo od želja strank, ki jih zaradi osebnih nazorov, etičnosti ter spoštovanja narave ter živali ne morem izpolniti (stranke so že spraševale po možnosti vdelave zaščitenih, avtohtonih slovenskih vrst živali ter rastlin v smolo), pa vse do izjemno simpatičnih in unikatnih idej. Pri slednjih bi izpostavila željo stranke, da izdelam cvetlično ogrlico, v katero bi vdelala hčerkin mlečni zobek, ki ga je pred 24 leti spravila, ko ji je ta izpadel.

fb-ogrlica-zobek2

Ogrlico z vdelanim zobkom, ki so jo krasili še cvetovi spominčice (simbol na preteklost), krvomočnice (blaži depresijo, lajša težave s krvožiljem in prebavo) ter cvetni lističi amobiuma (rožica, ki simbolizira večno lepoto in nesmrtnost) je nato podarila hčerki za 30. rojstni dan in seveda je bilo presenečenje popolno 🙂

Robert Lisac: Oba ustvarjava nakit in oba veva, da je na tem področju borba za kruh vedno navzoča, ker je na trgu toliko ponudbe. Mi lahko zaupaš, zakaj tebi očitno kar dobro uspeva ne samo ustvarjanje, tudi prodaja nakita?

Nina Kolar: Vse je cikel, valovanje. Tako je tudi pri prodaji unikatnih izdelkov. So obdobja, ko je prodaja precej dobra, a tudi obdobja, ko temu ni tako, vendar vsak ustvarjalec lahko zasluži vsaj nekaj stotakov mesečno. Na trgu je resnično veliko ponudbe unikatnih avtorskih izdelkov, kar pomeni, da smo Slovenci izjemno ustvarjalen narod, kar je odlično in v ponos naši državi. V tujini bi lahko svoje izdelke stržili za precej boljši denar kot jih lahko v Sloveniji, a se tudi tu da priti do ciljnih strank, če poznamo prave tržne poti. Brez iskrene želje po  ustvarjanju pa tudi prodaja ne gre dobro od rok, zato je predpogoj za prodajo unikatnega nakita najprej kvaliteten, unikaten izdelek, izdelan v lepi energiji ustvarjalca, nato pa seveda različni prijemi, ki pripeljejo izdelek k stranki, ki ji je namenjen; od osebne prodaje na stojnicah, do ponudbe izdelkov v trgovinah, preko spletne trgovine, predstavitve izdelkov na socialnih omrežjih, ipd.

Mnogokrat je težko biti ustvarjalec in hkrati prodajalec, saj osebna prodaja zahteva veliko energije, ki bi jo precej raje porabila za ustvarjanje. A se hkrati zavedam, da sama najbolje tržim svoje izdelke. Tako prav v tem trenutku iščem nove možnosti za to, da svoje izdelke pripeljem do končnih porabnikov ne le doma, pač pa tudi v tujini.

***

Če želiš izvedeti več o Nini in čudovitem nakitu, ki ga ustvarja, klikni na spodnje povezave:

Facebook: https://www.facebook.com/nina.kolar.754

www.unikatnica.com

www.nina-kolar.com

info@unikatnica.com

Tel.: 041 349 658

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks