Sovražim mozaične portrete! Zakaj? Zato, ker je treba vlagati toliko ur dela, da se sploh nekaj vidi in zato, ker je prisotna ta negotovost, ali bo portret uspel, ali ne. Če za mozaični portret porabim samo 60 do 80 ur dela, je to v mozaičnem smislu malo. Pogosto zahteva takšen portret tudi po 160 ali celo 200 in več ur dela.

To je tisti del ustvarjanja mozaičnih portretov, zaradi katerega lahko pretirano izločam adrenalin tudi po več tednov in ves ta čas nekako premlevam v glavi, kaj je treba storiti, da mi mozaični portret vendarle uspe? Ni namreč vse samo v dobri pripravi osnutka, pogosto predstavlja velik problem material, kajti v barvnih lestvicah, ki jih uporabljam v portretu potem pogosto kar manjka kakšen vmesni odtenek. seveda se mi potem poraja cel kup vprašanj, kje ga naj dobim? Kaj naj naredim, če ga ne dobim? Pogosto se je namreč dogajalo tudi to, da sem manjkajoče odtenke sam nanašal z barvo za steklo na steklene ploščice, kar mi seveda dodatno jemlje še več ur časa.

Ko sem ustvarjal Scarlet Gruber po naročilu njene oboževalke, sem seveda tudi šel skozi to fazo “sovraštva”, dokler nisem začutil, da bo portret uspel. Podobno je bilo tudi pred kratkim z naročilom mozaičnega portreta, ki ga delam zdaj. Ko enkrat začutim, da bo portret uspel, se mi “spipa”, dam si na glas radio, pojem, plešem v ateljeju in v trenutku so pozabljeni negotovi občutki, dvom, pomisleki. Ahhh, ta faza pa je čisti užitek!

Scarlet Gruber

Seveda sem razmišljal, zakaj sem na začetku pod tako blaznim pritiskom in odgovorov je seveda kar nekaj. Ustvarjanje mozaičnih portretov je čista kriminalka, do konca ne veš, kako se bo zadeva razpletla. Ves čas je prisotno tveganje, da lahko portret tudi zavržem, kar se mi je zgodilo že večkrat. Če portret ne dosega mojih standardov, roma v koš in z njim nešteto ur, ki sem jih vložil v portret. na srečo se to dogaja zelo poredko, ampak se.

Ostanejo dragocene izkušnje in to za vekomaj! Do konca pa se seveda sprostim, ko vidim pozitivne reakcije naročnika. Takrat me spet preplavijo hormoni sreče, ponovno se začenjam zares zavedati, kako lepo delo imam, ko portretiram osebe, ki so jim najbolj pri srcu.

Celoten proces ustvarjanja mozaičnih portretov je precej intenziven. Vnos kave v moj organizem se poveča, število ur spanja se radikalno zmanjša, dlje, kot ustvarjam, bolj mi štrlijo lasje pokonci, ker nimam časa za kozmetične posege kot so česanje in tudi britje odpade. Kljub vsemu temu pa je na koncu prisotna ekstaza, veselje, sreča, radost. Verjetno bo potrebnih še nekaj naročil mozaičnih portretov, da bom dojel, da sem lahko radosten, sproščen in ekstatičen že od vsega začetka, saj je kvota uspelih mozaičnih portretov takšna, da bi si takšen pristop lahko že končno privoščil! Več mojih portretov si lahko ogledaš, če zgoraj klikneš na gumbek “galerija”.

Ta teden me še čaka mozaični maraton, potem si pa privoščim počitnice in žur ob končanju portreta, ki ga delam zdaj. Sklenil sem, da je treba zmage več in bolj proslavljati. Haugh! 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Podobni članki: