Če imaš težave s hrbtenico in opravljaš dela pretežno v sedečem položaju, je ta članek namenjen prav tebi. V današnjem času izvira precej težav s hrbtenico prav iz dejstva, da obstaja vedno več delovnih mest, ki od človeka zahtevajo, da vztraja v sedečem položaju 8 do 12 ur in to vsak dan!  Človek gotovo ni bil ustvarjen za večurno in skoraj negibno sedenje.

Razni »fancy« ortopedski ali oblazinjeni direktorski stoli pogosto prav nič ne prispevajo k bolj zdravi hrbtenici in predstavljajo prodajni nateg, če sediš na takšnem stolu sključen kot »Quasimodo« (grbast notredamski zvonar). 

Poceni in funkcionalna rešitev za (bolj) zdrav hrbet je žoga za sedenje, kot je prikazana na spodnji sliki:

Takšna žoga stane največ 30 € in je zakon! Žoga te prisili, da sediš v elegantnem in vzravnanem položaju, poleg tega pa omogoča cel kup »mikrogibov«, ki poživljajo in trenirajo mišice hrbtenice.

Na Top Shopu bi zdaj rekli: »In to še ni vse!« 😉 Če nabaviš takšno žogo si ne zagotoviš samo lepše drže in bolj »aktivno sedenje«, lahko jo uporabiš tudi za vadbo jedra, ki je zdaj tako moderna.

Če boš preklopil iz stola vulgaris (navadnega stola) na žogo za sedenje, boš naredil veliko dobrega za tvojo hrbtenico. Še več dobrega za hrbtenico lahko narediš, če si vsak dan vzameš samo eno minuto časa in se nekje obesiš in na ta način prijetno raztegneš hrbtenico. Podroben opis te vaje si lahko prebereš tukaj:

http://www.robertlisac.com/1-minutna-vaja-za-zdravo-hrbtenico/

Ko me je sodelavka zagledala, kako sedim na moji novi žogi za sedenje, me je vprašala:”Imaš težave s hrbtenico in zaradi tega sediš na žogi?” No, na žogi ne sedim zato, ker bi imel težave s hrbtenico, ampak zato, ker želim takšne težave preprečiti. Zato žogo za sedenje toplo priporočam tudi facebook genereaciji!

 

Podobni članki: