Seveda obstaja več načinov polaganja mozaičnih ploščic. Oglejmo si jih:

001 moza pravila

Najbolj dolgočasen in industrijski način je način polaganja, kot ga vidiš na prvi slikici. Prav pride za kakšna ozadja. Drugi način se pogosto uporablja pri izdelovanju mozaikov iz keramičnih ploščic. Gre za živahen in zanimiv način polaganja mozaičnih ploščic.

Tretji način je nekako klasični način polaganja, kjer so koščki kockaste oblike in glede načina polaganja spominja na gradnjo stene iz opeke. Če se odločimo za takšen način polaganja, so se uveljavila skozi zgodovino nekatera pravila. Kot vidiš na četrti sliki je ta način polaganja krivulje narobe, ker se mozaične kocke na enem koncu skoraj stikajo, na drugem so pa daleč narazen. Tako nastane precej neenakomerna trikotna špranja za fugo in tako oblikovan mozaik ni ravno estetski. Zato je bolj pravilen način polaganja razviden iz pete slikice. Res pa je, da je v tem primeru treba vsako kocko oblikovati v obliko romba, kar je precej dela.

Šesta slikica tudi prikazuje napako, ko del mozaika postaja vedno ožji in potem ljudje poskušajo oblikovati konico z vedno tanjšimi delčki, kar ne izpade dobro. Boljše je, če se poslužiš načina, kot je prikazan na sedmi slikici.

Glede na to, kar sem zdaj zgoraj zapisal, je logična tudi postavitev kock v osmi slikici, ki prikazuje, kako bi bilo potrebno oblikovati segment v obliki črke S.

Preden pa lahko sploh začneš mozaične ploščice polagati, jih je treba znati pravilno oblikovati. Kako to gre, si lahko prebereš in ogledaš tukaj: Kako pravilno oblikovati mozaične ploščice?

***

Če te zanima izdelovanje mozaikov, si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE nas moji spletni strani tako, da se prijaviš na moje e-novice (desno zgoraj), kjer podajam koristne informacije za vse, ki jih zanimajo mozaiki. Podajam pa tudi nasvete za umetnike, ki želijo od tega, kar ustvarjajo, tudi živeti. Ko se prijaviš na e-novice, dobiš kodo, s katero si lahko snameš e-knjigo.

Če želite dobiti brezplačno e-knjigo KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV, kliknite na to povezavo: http://www.robertlisac.com/e-knjige/