Izdelovanje nakita iz perlic se mi zdi blazno lepa zvrst ustvarjanja. Potrebno je potrpljenje, veliko domišljije in seveda vztrajnost, da nastanejo čudovite kreacije. O tem, kako poteka takšno ustvarjanje sem se pogovoril z Darinko Girandon, ki ustvarja res lep nakit.

Robert: V klepetu, ki si sva ga imela pred kratkim, si omenila, da ustvarjanje nakita ne gre vedno tako lahko od rok, kot bi moralo iti, ker vmes posegajo tudi višje sile. Lahko ta fenomen malce bolj razložiš s pomočjo primera?

Darinka: Pravo ustvarjanje je tisto, ki nastaja iz ljubezni, izvira iz srca. V življenju si vsi želimo biti nenehno povezani s tem virom, pa nam vedno ne uspe bivati v tem stanju. Ko začnem izdelovati kos nakita, prosim, da ustvarjam iz srca, z ljubeznijo, zase in za osebo, za katero izdelujem nakit. In kadar sama ali pa tisti, za katere izdelujem nek kos nakita, nekemu principu življenja ne dopustimo, da se izrazi, se med izdelavo začne zapletati nitka, zmotim se v vzorcu, nizam napačne barve perlic in podobno. In šele, ko tisti del nas, ki se upira, dopusti preobrazbo, lahko nakit dokončam.

001 darini girandon

Med izdelovanjem živali moči kolibrija, sem najprej naredila zelo majhnega ptička, pozabila sem mu narediti en del krila, pa še čudnih barv je bil. Kolibri mi je lepo pokazal, koliko res sprejemam veselje in se hranim z nektarjem življenja. Šele ko sem sprejela, da nimam pojma o tem, sem lahko naredila večjega kolibrija, v pravem razmerju in barvah, s celimi krili.

darinka

Robert: Ustvarjanje nakita povezuješ tudi s pripovedovanjem zgodb. Mene si zelo pritegnila z zgodbo belega in črnega volka, ki ima močno simboliko. Na ta način so nastali zelo zanimivi uhani, ki nas ves čas spominjajo na nauk te zgodbe. Lahko poveš kaj več o tej zgodbi?

Že kar nekaj časa nazaj sem na enem od socialnih medijev zasledila zgodbo o belem in črnem volku, ki gre nekako takole: »Nekega večera je dedek iz plemena Cherokee svojemu vnučku povedal zgodbo o bitki, ki se odvija v ljudeh. Rekel je «Moj Sin, v vsakem od nas se bojujeta dva volkova. Eden od njiju je zloben, predstavlja jezo, zavist, ljubosumje, obžalovanje, pohlep, aroganco, samoobžalovanje, krivdo, občutke manjvrednosti, laži, lažen ponos, superiornost in ego. Drugi je dober, je radost, mir, ljubezen, upanje,, ponižnost, prijaznost, empatija, dobrodušnost, resnica, sočutje in zaupanje.« Vnuček si je vzel čas za razmislek nato pa vprašal dedka: »kateri volk pa zmaga?« Stari Cherokee preprosto odvrne: »Tisti, ki ga hraniš.« « Ta zgodba se me je kar globoko dotaknila, tudi zato, ker me je spomnila, kako zaradi preteklih izkušenj velikokrat hranim rajši tistega temnega volka in velikokrat pozabim na pozitivne stvari v življenju. Prijateljica Jelena, ki me zelo dobro pozna, mi je rekla, naj naredim uhane s tema dvema volkoma. Res sem jih naredila in ugotovila, da me vedno, ko ju nosim, spomnita na ravnovesje, na nek način ščitita, pred nepotrebnimi težavami. Tako nekako so me poklicale živali moči, ki me kar ‘ženejo’ k temu, da se jim posvetim in jih izdelujem.

12191960_796877243754235_4431266556440567050_n

Robert: Je možno, da nakit uporabljaš zato, da ljudi tudi malce pocukaš za rokav, jih malce predramiš iz sivega vsakdanjika, da jih inspiriraš z zgodbo, s katero se lahko vsak poistoveti, zaradi katere se lahko tudi zamisli in začne spreminjati na bolje?

Darinka: Res je. V vsakem od nas so vsi odgovori. Živali moči nas spomnijo na to in nam pomagajo, da te odgovore lažje najdemo. Upam in želim si, da z mojim nakitom vsaj malček pripomorem k temu, da dopustimo več lepote, ljubezni in svetlobe v svoja življenja.

12227568_796892913752668_3886477170582043673_n

Kontaktni podatki od Darinke Girandon

Mail: imix12@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/DARINIs-Bead-Art-796871390421487/

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks