V življenju sem počel že veliko stvari. Delal sem v turizmu, na področju marketinga, trženja poslovnih programov, kot trener borilnih veščin in športov, zadnja leta tudi kot mozaičar in vodja mozaičnih delavnic in še bi lahko našteval. Nikoli si ne bi mislil, da me bo moja pot kdaj pripeljala do točke, kjer bom predaval drugim umetnikom o tem, kako lahko zaslužijo s svojim umetniškim delom. Ker sem bil kot umetnik sam v precejšnji stiski, sem moral najti poti, da sem lahko začel hoditi po svoji poti. Na tej poti sem se naučil zelo veliko in tako je nastala Delavnica za umetnike, ki želijo zaslužiti več!

Povpraševanje na tem področju je bilo tako veliko, da sem tovrstne delavnice organiziral vsak mesec. Še več, kontaktirala me je zelo prijazna Jasmina Bagar in me povabila, da vodim zgoraj omenjeno delavnico za Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske (http://www.ragor.si/), katera se lahko pohvali s kakovostnimi delavnicami za umetnike in ustvarjalce! (Slikanje umetniških izdelkov, Etsy…)

Tako sem se znašel pred lepim številom umetnikov in ustvarjalcev in verjetno ne pretiravam, če trdim, da smo se takoj ujeli. Vsako takšno srečanje mi da zelo veliko, saj neposredno dobivam informacije o področjih, kjer umetnike in ustvarjalce “čevelj žuli”. Hkrati pa sem deležen različnih, pogosto ganljivih in hkrati pretresljivih zgodb umetnikov in ustvarjalcev, ki mi dajejo navdih, da počnem to, kar počnem.

Zelo težko namreč sprejmem, da nekdo plete jopice za dva evra na uro, ker se sicer izdelki ne prodajajo. Nepravično se mi zdi, da nekdo ustvarja umetniške figurice dve ali tri ure samo za 8 do 12 evrov! Še bolj me pa pogreje, ko prijatelji in znanci pričakujejo od umetnikov, da dobijo njihova dela bolj ali manj zastonj! Halo!

Ste že kdaj pri peku dobili kilogram kruha zastonj? Meni se to še ni zgodilo. Vedno sem kruh moral plačati. Zelo dobro poznam to dilemo umetnikov. Tudi sam sem bil na tej točki, ko sem svoje slike kar podarjal naokoli, ko je kdo želel opremiti svoje stanovanje s slikami, ker nisem verjel, da dejansko obstaja nekdo, ki bi zanje plačal. S tem sem pljuval v skledo še najbolj samemu sebi, pa seveda tudi vsem drugim umetnikom, ki sem jim na ta način uničeval politiko cen.

Da bi bilo umetnikom in ustvarjalcem lažje, sem napisal brezplačno e-knjigo o tem, kako pravilno postavljati ceno za umetniške izdelke. Če želite prebrati to e-knjigo, si jo lahko snamete na tej povezavi: http://www.robertlisac.com/e-knjige/

Na delavnici sem dal vse od sebe. Upam, da so umetniki in ustvarjalci začutili, da sem na njihovi strani in da si resnično želim, da se bo njihov položaj izboljšal. Seveda se nič ne zgodi kar čez noč. SVETO TROJICO prodaje umetniških izdelkov preko interneta za vsakega umetnika predstavljajo:

  1. facebook fanpage,
  2. ustrezna spletna stran
  3. mailing lista.

Brez teh treh ne gre. Šele, ko sem sam uredil ta tri področja, sem tudi kot umetnik začel žeti prve uspehe. Na vseh treh področjih je treba vedeti, kaj točno početi, da stvari delujejo kot je treba. Nikomur ne obljubljam instant umetniškega raja na zemlji. S “SVETO INTERNETNO TROJICO” je veliko dela, a ko so temelji postavljeni, se začenjajo dogajati čudeži. Najprej majhni in nato veliki!

Čeprav gre na delavnicah za resne tematike to še ne pomeni, da se vmes ne smemo hecati! So rekle, da si ne upam! No, pa si! 😉

Dragi umetniki, ki ste bili na RAGORjevi delavnici, želim vam vse dobro na vaši poti in če imate še vprašanj, jih lahko kadarkoli zastavite v naši facebook skupini, ki je namenjena točno temu. Užival sem v vaši družbi in upam, da se kmalu spet kje srečamo. Jasmina, tebi in RAGORju pa hvala za brezhibno organizacijo in vso podoporo. Srečno! 🙂

PS: Prijavite se na moje e-novice desno zgoraj in vsak mesec boste dvakrat deležni koristnih informacij o tem, kako se prodajajo umetniški izdelki, kako se dela na prepoznavnosti na trgu, kako izkoristiti internet za reklamo umetniških izdelkov in še bi lahko našteval. Drugi del e-novic pa je namenjen informacijam o mozaičarstvu, s katerim se tudi ukvarjam.

Podobni članki: