Elmedin Buljubašić je trener velenjske MMA ekipe, ki je v letu 2012 na SLOVENSKI MMA LIGI osvojila prvo mesto. Vedno me je zanimal način razmišljanja in delovanja uspešnih ljudi. Zato je nastal ta intervju, ki bo razkril nekaj skrivnosti, kako je treba trenirati za takšen dosežek, ki ga je dosegla njegova ekipa borcev.

Robert Lisac: Elmedin, glede na to, da tvoja ekipa pri ligi ni prisotna od vsega začetka (če se prav spominjam), ste se precej hitro povzpeli na sam vrh SLOVENSKE MMA LIGE. Kako vam je to uspelo?

Elmedin Buljubašić: Moram te popraviti: naša ekipa je bila prisotna že v prvi sezoni MMA lige, sicer zelo maloštevilna, ampak smo uspeli proizvesti prvaka v kategoriji do tedaj 88 kg. To je bil Andrej Sever, ki je uspeh letos še ponovil in postal prvak do 93 kg v skupini C. Moram pa reči, da smo jedro ekipe pripravljali že prej v bolj skriti in skrivnostni obliki, hehe…..

Robert Lisac: Ima večina tvojih borcev že kakšno znanje borilnih veščin in športov od prej, ali si jih ti vzgojil od čistega začetnika do stopnje tekmovalca?

Elmedin Buljubašić: Vsekakor ima nekaj naših borcev določeno predznanje že od prej. Fantje so bili že prej tekmovalno aktivni v svojih matičnih športih, bodisi je to bil to karate, judo ali muay thai. Obstaja pa tudi določeno število fantov, ki so produkt domačega dela, se pravi čisto od začetka.

Robert Lisac: Kaj je tvoj glavni moto, ki se ga držiš pri poučevanju in treniranju svojih borcev?

Elmedin Buljubašić: Moj glavni moto, ki ga (vsaj mislim) uspešno dupliciram v ekipi je “SAMO DOBER ČLOVEK JE LAHKO VRHUNSKI BOREC”. Morala je na vrhu prioritet, poleg tega pa je treba v fantih vzbuditi strast do tega športa na način, da postanejo nekako “odvisni” od težke športne vadbe, saj le-ta daje pravo garancijo za naprej.

Robert Lisac: Pred nekaj meseci sva se pogovarjala o zanimivi tematiki in sicer si mi takrat omenil, da veliko tehničnih stvari delate “na easy”, počasi, sproščeno, tehnično. Še vedno vztrajaš pri tem pristopu? Če ja, zakaj? Kako si prišel do tega, da je treba tako trenirati? Če temu ni več tako, zakaj si ta koncept zavrgel?

Elmedin Buljubašič: Vprašanje je dokaj kompleksno, ker ni skrivnost, da je treba za zadovoljitev tekmovalnih apetitov uporabljati obe poti. Tako na”hard” kot na “easy”. Motoriko telesa v določenih segmentih MMA borbe je treba razvijati mehko in počasi, da daš možganom dovolj časa, da se konkretna tehnika “vsede” v spomin. To pride v poštev predvsem tedaj, ko je srčni utrip previsok za neke kalkulacije.

Robert Lisac: Vsak MMA borec mora biti izredno dobro fizično pripravljen. Nam lahko zaupaš, katere vaje ali drile uporabljaš, da spraviš svoje borce v tekmovalno formo?

Elmedin Buljobašić: Pri telesni pripravi kombiniram klasične vaje za vzdržljivost, tek in šprinte, ogromno poudarka pa dajem na sam sparring. Sam menim, da samo kvaliteten sparring daje vrhunsko izvedbo. Včasih delamo tudi “situacijske treninge”, ko se na primer eden od borcev postavi v točno določen položaj, drugi pa išče pot do svoje pozicije (cilj je točno in konkretno določen). Te drille forsiram zato, ker je ključno, da potencialni tekmovalec izgubi strah pred kontaktom.

Robert Lisac: Vsak trener ima seveda svoj stil poučevanja in svoje poudarke na treningih. Lahko vsaj v grobem našteješ, katere tehnike oziroma kombinacije mora tvoj borec obvladati, preden ga pošlješ v ring?

Elmedin Buljubašič: Hmmmm, naj povem, da pustim tekmovalcem dovolj svobode, da sami nekako razvijejo stil, ki jim najbolj ustreza. Vsekakor zahtevam, da so nekatere osnove, kot so pozicioniranje v parterju, pravilno dihanje in inteligentno uporabljanje moči, zadovoljene in da se tekmovalec počuti čim bolj domače v bilo katerem položaju.

Robert Lisac: Katera je tvoja najljubša tehnika/kombinacija/ veriga tehnik?

Elmedin Buljubašić: Veliko jih je. Če že moram kaj izpostaviti, je to side mount pozicija, iz katere lahko nasprotniku povzročiš veliko škode. Vsaj iz grapplerskega vidika. Priznam, da obožujem hibridne tehnike in bližnjice do submissionov. Vsekakor pa moraš imeti dobro bazo že prej in se v klasiki dobro počutiti.

Robert Lisac: Šaleška dolina je znana po dobrih judoistih in karateistih. Zdaj ste se pridružili še MMAjevci. Se ta bojevniški duh kaže tudi na treningih, v smislu, da trenirate več kot v ostalih klubih? Trenirate tudi med počitnicami?

Elmedin Buljubašić: Res je. Šaleški bazen je bil in ostaja “valilnica” za vrhunski šport in sem ponosen, da izhajam iz takšnega okolja. V Velenju je vsega na pretek. Imamo Društvo borilnih veščin (DBV Velenje), 5 karate klubov, Klub tajskega boksa Velenje (KTB Velenje) in seveda Judo klub Velenje, ki deluje najdlje in ima že dolgo tradicijo.

Robert Lisac: Kakšne pogoje imate  za trening? Imate vso ustrezno opremo? Fokuserje, kolebnice, vreče, dummyje? Kaj od tega redno oporabljate?

Elmedin Buljubašić: Pri nas treniramo vsakodnevno, tudi med počitnicami, ker ne vidim smisla, da lahko nekdo pavzira dva meseca in se ima za borca. Meni to enostavno ne štima. Zato lahko odgovorno trdim, da treniramo največ. Če je to dobro ali ne, bodo pokazali rezultati. Številke nikoli ne lažejo. Pogoje za trening imamo dokaj slabe, ne bom pa iskal izgovora v tem, saj vem, da nekateri še tega nimajo in se prav tako trudijo. Glede opreme imamo vse, kar potrebujemo. Vse smo pridobili z lastnimi sredstvi in na to sem izredno ponosen.

Robert Lisac: Kje dobiš ti kot trener navdih za svoje treninge? Te inspirirajo MMA knjige, posnetki borb? Master Youtube?

Elmedin Buljubašić: Hehe..master Youtube nam je vsem v pomoč, pa če si mi to priznamo ali ne. Drugače pa borbe, ki jih gledam vsakodnevo (vsaj 5 na dan), mi dajejo ideje. Gledanje borb je ključno in ta prijem forsiram pri vseh naših. Tudi na način, da po treningu debatiramo o tem. To je ena zelo pametna navada, ki drži borbeni duh nonstop na preži.

Robert Lisac: Obstaja v tehničnem smislu kakšna specialnost v tvojem klubu, za katero lahko rečeš: to pa delajo samo MMAjevci iz Velenja? Oziroma, to pa delamo še posebej na visokem nivoju?

Elmedin Buljubašić: Lahko bi rekel, da ja, ampak se mi ne zdi korektno to poudarjati, saj na tekmah še vseeno ne dajemo tega, kar bi lahko. Čeprav že malo kaže na bolje,hehe….

Robert Lisac: Kateri so tvoji najboljši borci?

Elmedin Buljubašić: Moji najboljši borci so vsi tisti, ki redno trenirajo, uspešno končujejo šolanja, so skromni in visoko moralni. Prav vse jih imam rad, saj je vsak nekaj posebnega. Se lahko še komu javno zahvalim?…..Zahvala gre spletni televiziji Tv1.si, ki nas je medijsko podpirala ves ta čas, potem baru Tv1 in piceriji La Donna. Predvsem pa hvala Željkotu, Nenadu in Nermisu, oni že vedo, zakaj.

***

Če ti je bil všeč ta članek, ti bo morda zanimiv tudi ta članek “S pravilnim kurjenjem maščob do skladne postave – nekaj nasvetov” http://www.robertlisac.com/kurjenje-mascob/