Smalti steklo je material, po katerem hrepeni vsak mozaičar, ki so mu všeč pisane in močne barve. Problem steklenih ploščic pri izdelovanju mozaikov je ta, da se te lomijo zelo nepredvidljivo. No, pri smalti steklu pa to ni tako. Izdelovalcem smaltija je uspelo, da so ustvarili takšno vrsto stekla, ki se pri obdelavi obnaša dokaj podobno kot kamen. Lepo ga je možno oblikovati s kladivom in s kleščami.

20150306_110552

Pri nas se smaltija, kolikor vem, ne da dobiti. Zato sem ga naročil v tujini. Najprej sem ga želel naročiti pri znanem podjetju v Italiji, ki ima sedež v Benetkah. Glede na to, da izdelujem pretežno mikromozaike, moje potrebe po tem steklu niso bile neke strašne in sem hotel naročiti kilogram. Takoj so me opozorili, da naj vzamem več, da se tako majhnih količin ni vredno naročati. Ko sem hotel naročiti malce več, kakšne 3 kg, se niso več oglasili. Toliko o podjetniški kulturi čez mejo.

Zato sem se obrnil na to podjetje: http://www.glas-per-klick.de/ in sem bil z vsem zelo zadovoljen. Naročil sem robo, jo plačal (predplačilo) in poštar mi je robo kmalu dostavil. Vmes je možno preko neta spremljati, kje točno se paket nahaja. Res je, da je smalti drag kot žafran, ampak če ga kombiniraš s kamnitimi mozaičnimi kockami, postane cena spet relativna. Komaj čakam, da bom imel spet kakšne proste nočne urice, da bom lahko začel ustvarjati s smalti steklom. Po mojem se obeta precej divja kolekcija mikro mozaikov.

Seveda načrtujem tudi delavnice, kjer bomo delali s smalti steklom v kombinaciji s kamnom. Če te ta delavnica zanima, se prosim naroči na moje brezplačne mozaičarske novice na moji spletni strani www.robertlisac.com in boš glede tega na tekočem.

***

Kot sem omenil v prejšnjih e-novicah, začelo se je dogajati malo bolj na konkretni mozaičarski ravni, ne samo na Orlah pri Ljubljani, tečaj mozaičarstva bom imel 21.3.2015 v Kranju in to še ni vse! Kot kaže, bo 18.4.2015 prvič tudi mozaični tečaj v Mariboru! Jipiiii! 🙂 Več o teh dogodkih pa v naslednjih e-novicah.