Zadnjič, ko sem se po avtocesti vozil v službo, je bilo na prehitevalnem pasu nagnetenih precej drvečih avtomobilov. Na bolj počasnem pasu je bilo bistveno manj avtomobilov. Varnostna razdalja med avtomobili je bila bistveno večja in avtomobili na tem pasu so seveda vozili bolj počasi. Ne maram, če mi kdo pri visoki hitrosti vozi takoj za ritjo in tako dosledno upošteva “nevarnostno razdaljo”, zato sem se premaknil na vozni pas, kjer je promet potekal bolj počasi.

Ker sem totalni vizualec in rad iščem analogije v simbolih ali tudi prizorih, me je, takoj, ko sem zamenjal vozni pas, prešinilo, da gre tukaj za krasno prispodobo o minimalizmu. Večina zahodnega sveta deluje po principu prehitevalnega pasa. Vsi bi radi čim prej dosegli nek svoj cilj in pri tem veselo ogrožajo sebe in druge, ko hitijo zastavljenemu cilju nasproti.

Počasni vozni pas pa je lepo prikazoval smisel minimalizma. Zame je bilo sporočilo tistega trenutka to, da je lepše in bolj varno hoditi (voziti) skozi življenje bolj počasi in da je pomemben tudi prazen prostor, torej neke vrste varnostna razdalja, okoli nas. Taoisti lepo opisujejo koristnost praznega prostora z oknom. Okno je koristno zato, ker gre v bistvu za luknjo v steni in ta luknja predstavlja praznino, ki je koristna.

minimalizem

Fotografija: www.juvan.net

Zame je smisel minimalizma točno to, da ustvarja ta koristen prazen prostor, v katerem smo lahko bolj počasni, bolj varni, bolj srečni, bolj to, kar v resnici smo.

PS: Vesel bom vašega všečka tudi na moji facebook strani: https://www.facebook.com/SloMinimalist/

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: