Zvečer, ko že vsi spijo, napoči moj čas, ko lahko ustvarjam mozaike. Všeč mi je, ko se lahko ob zvokih radia potopim v globine čisto drugega sveta, kjer pustim svoji ustvarjalnosti prosto pot. Mozaičarstvo je zvrst likovne umetnosti, kjer odpade vsaka “fast-food mentaliteta”. Ni hitenja in bližnjic in to mi je blazno všeč.

Vsak mozaični portret se začne z dobro sliko portretiranca. Tega projekta sem se lotil z veliko mero navdušenja, ker je šlo pri portretirancu za znanega profesorja saksofona na glasbeni fakulteti v Baslu.

Po računalniški obdelavi slike, se začne “veselica”. Pripraviti je treba ves material, najti ustrezne odtenke, se odločiti za ustrezno ozadje, skratka, kreativni proces se zažene na polno! Za ozadje bi lahko izbral neko stereotipno obliko saksofona, vendar se mi je zdelo to preveč klišejsko, zato sem se odločil, da bo saksofon v ozadju razpoznaven šele, ko človek portret pogleda bolj natančno.

Mnogi portretisti se lotijo najprej oči, nosa in ust, pri meni je pa pogosto ravno obratno. Rabim nekaj časa, da se spoprijateljim z novimi materiali, z motivom, da se lahko lotim te najbolj zahtevne in odločilne naloge.

Zato se lotim najprej večjih in lažjih površin in postopno približujem ključnim delom portreta.

Takrat, ko mi uspe narediti oči tako, da sem zadovoljen z njimi, vem, da mi bo uspelo tudi vse ostalo.

Za ta portret sem mozaične kocke za ozadje vlival iz epoksija, ki sem ga pomešal z ustreznimi pigmenti, kar sam. Portet je narejen iz steklenih mozaičnih ploščic. Steklo je zahteven material, ki ima svoje “finte”.

Ko je portret končan, nastopi prav posebna faza. Za nekaj časa imam dovolj mozaičnih kamenčkov in sem vesel, če mi jih nekaj časa ni treba več gledati, vendar ta faza mozaične abstinence prav hitro mine :-). Ustvarjalna energija v meni namreč nenehno išče različne načine, da bi se izrazila in takšen “ventil” za to energijo je pogosto prav mozaičarstvo.

Če želiš naročiti mozaični portret za kakšno posebno priložnost, pa zdaj že verjetno veš, na koga se moraš obrniti. 😉

Če te zanima mozaičarstvo in bi rad bil na tekočem, kdaj so naslednji mozaičarski tečaji, se prijavi na moje brezplačne e-novice. Ob prijavi dobiš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, kjer so razložene vse osnove mozaičarstva.

Termini naslednjih delavnic:

  • 23.5.2015 – Maribor, začetniška delavnica
  • 7.6.2015 – Orle pri Ljubljani, mozaik za zunaj
  • 14.6.2015 – Vipavska dolina, kamniti mozaik v kombinaciji z lesom

Podrobnosti glede posameznih delavnic bodo objavljene v mozaičarskih e-novicah.