Mozaične portrete sploh ni tako težko narediti, kot si mnogi mislijo. Da lahko začneš ustvarjati, potrebuješ dober osnutek. Priporočam ti, da daš sliko povečati na format, s katerim kasneje misliš tudi delati. Možno je, da si zadevo sprintaš s pomočjo tiskalnika, ampak problem takšnih printov je, da so za takšne portrete premajhni. Druga težava v računalniških printih je ta, da ne prenesejo vlage, vode, s smislu, če kapne nanje nekaj tekočina, se print razmaže. Zato raje dam osnutke povečat v fotokopirnicah s pomočjo fotokopirnih strojev, ki lahko fotokopirajo tudi večje formate.

King George 1

Kot vidiš, sem se dejansko hotel lotiti tudi portreta v črno beli tehniki, ko sem si v zadnjem hipu premislil in se odločil za ploščice. Pri tej tehniki je treba osnutek fiksirati kar z lepilnim trakom. Kar je pa sploh potrebno takrat, ko imaš doma kakšno mačko, ki ti lahko skoči na mizo in tvojo kreacijo.

???????????????????????????????

Potem vzameš svinčnik ali flomaster in poudariš tiste stvari, ki se ti zdijo bolj nejasne in premalo izrazite, da lahko kasneje lažje določiš, kako in kje boš položil ploščice.

???????????????????????????????

Najlepša stvar pri tej metodi je, ker se lahko precej igraš, saj delčke keramičnih ploščic preprosto polagaš na papir, na osnutek in jih sploh ne prilepiš. Ko si zadovoljen s tem, kar vidiš, vzemi košček samolepilne folije in polepi tisti del, ki si ga že naredil. Meni je ta metoda blazno všeč, ker se ne izgublja časa z lepljenjem vsakega koščka posebej. Zakaj?

king george 3

Ker potem , ko polepiš cel mozaik, preprosto vse skupaj lahko dvigneš in vse naenkrat prilepiš na podlago, bodisi v cementno lepilo na tleh ali na steni, bodisi na desko, ki si jo pošteno namazal z lepilom.

Če si ogledaš, kakšen je mozaik zgoraj in kakšen je potem na koncu v filmčku, boš ugotovil, da je v filmčku drugačen. Zakaj? Ker sem za ta portret uporabil premajhen format in zaradi tega tudi premajhne koščke, ki so bili premajhni, da bi se lahko dobro prijeli samolepilne folije. Seveda se mi je vse skupaj sesulo in sem celoten mozaik moral še enkrat sestaviti, preden sem ga potem nalepil na desko.  Da se ti ne bo zgodilo isto, ti svetujem format, ki je velik vsaj 50 cm x 50 cm ali pa uporabo večjih koščkov že od vsega začetka, če je le možno.

Še filmček o procesu nastajanja: https://www.youtube.com/watch?v=4yp4FtXI-r0

(www.uniquemosaic.com na koncu filmčka ne obstaja več, ker imam vse mozaičarske vsebine kar na www.robertlisac.com) Želim ti veliko veselja pri ustvarjanju mozaičnih portretov. No, če bi pa rad imel mozaični portret (svojega dragega, svoje drage, svojih otrok…šefa ali tašče ;-)) in raje delegiraš, kot pa sam izdeluješ mozaike, bom seveda vesel naročila. Takšni portretni mozaiki “palijo”, saj so izvirna darila za obletnice, Abrahame, da o poročnih darilih ne govorimo.

Vesel bom, če mi pošlješ nekaj slik tvojih mozaičnih portretov!

***

Podobni članki:

Če te zanima ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje brezplačne mozaičarske e-novice in prejel boš kodo, s pomočjo katere si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE. Mozaičarske novice pošiljam praviloma enkrat na teden ali pa enkrat na dva tedna, pač takrat, ko imam kaj za povedat in vedno gre za koristne informacije.