Danes se bomo pogovarjali o tem, kako lahko kar nekaj denarja zaslužite s pomočjo brezplačnih e-knjig. Za mene se je ta zgodba začela na dokaj zanimiv način, saj sem imel pred leti idejo, če napišem nekaj e-knjig, da bo zame svet kar naenkrat lepši, boljši in da bom s temi e-knjigami seveda dobro zaslužil, vendar sploh ni bilo tako, kot sem si predstavljal, da bi moralo biti, ker sem takrat veliko stvari zastavil preprosto narobe. V preteklih letih sem se naučil vse to nekako izboljšati in dejansko zaslužiti s pomočjo brezplačnih e-knjig. Naučil sem se pisati e-knjige tako, da so mi omogočale zaslužek. (Celoten članek lahko tudi poslušate v obliki podcasta. Pojdite na konec članka in kliknite na play gumbek)

Prva stvar, ki jo morate vedeti, če se lotite pisati e-knjige, je ta, da mora biti praktična, da mora pomagati ljudem reševati njihove probleme. V tistem začetniškem času sem napisal kar nekaj e-knjig o borilnih veščinah. Te brezplačne e-knjige so šle fantastično v promet in mislim, da si jih je snelo več kot 10000 ljudi. Težava je bila v tem, ker od tega nisem imel skorajda nič, glede na vložen trud. Zakaj? Ker sem celotno zadevo zastavil na napačen način.

Katera je bila glavna napaka? Svetujem vam, da na svoji spletni strani ponudite e-knjigo, ki ste jo napisali, brezplačno! Vendar za to, da si lahko nekdo sname vašo e-knjigo, zahtevajte njegov e-mail naslov. Konkretno to pomeni, da lahko dobi vsak interesent vašo e-knjigo le, če se prijavi na vaše e-novice in tako pristane na vaši mailing listi! Jaz tega nisem storil in to je bila moja največja napaka.

Seveda sem se iz te napake tudi nekaj naučil in danes ponujam na svoji spletni strani kar dve brezplačni e-knjigi (MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV? (Obe e-knjigi dobite TUKAJ in to brezplačno!), vendar le tistim, ki se prej prijavijo na moje e-novice. Interesenti, ki se prijavijo na moje e-novice, dobijo po mailu  kodo, s katero si lahko snamejo obe e-knjigi.

Šele, ko se interesenti zaradi brezplačne e-knjige prijavijo na vaše e-novice, je to začetek procesa, da lahko začnete služiti denar. Kako? S tem, ko ponudite brezplačno e-knjigo, privabite na vašo spletno stran točno tiste ljudi, ki jih tematika vaše brezplačne e-knjige zanima. Z brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE tako privabljam na svojo spletno stran in seveda na mojo mailing listo vse tiste, ki jih zanima izdelovanje mozaikov. V tej e-knjigi dobijo interesenti kar nekaj uporabnih informacij o osnovah mozaičarstva, o tem, katere materiale naj uporabljajo in osnovne podatke o polaganju mozaikov. S to e-knjigo v bistvu odgovarjam na vsa vprašanja, ki si jih zastavlja nekdo, ki se začenja ukvarjati z mozaiki.

robi špiler

Robi Šiler in Tjaša Štruc sta napisala brezplačno e-knjigo “MANJ JE VEČ”. Z e-knjigami se da dejansko z malo truda doseči zelo veliko.

Svetujem vam, da storite nekaj podobnega tudi vi! Če se ukvarjate z ustvarjanjem nakita, lahko ponudite kratko e-knjigo o tem, kako se izdeluje nakit, ki ga ustvarjate. Velika napaka, ki sem jo prav tako naredil, ko sem publiki ponudil brezplačni e-knjigi o borilnih veščinah, je bila ta, da sem napisal dva bistveno preobsežna dela ( 2 x po 70 strani!), torej celi enciklopediji. Vaša e-knjiga naj pokrije samo en aspekt, majhen del tega, kar veste, torej osnove, ne pa vsega, ker sicer ne boste ničesar več mogli prodati.

V obe e-knjigi borilnih veščin sem vložil več sto ur dela. Res sem se potrudil, saj sta obe e-knjigi v bistvu izvirali iz moje diplome na fakulteti za šport, le da sem celotno diplomo zelo obogatil in da sem precejšen del besedila preoblikoval tako, da je postalo manj znanstveno in s tem bolj berljivo.

Če je le možno, si stvari torej poenostavite. Dovolj bo, če bo vaša e-knjiga dolga 15, 20 ali tudi 30 strani s slikami in kazalom vred. Ljudje danes ne berejo več dolgih enciklopedij. Kratka e-knjiga je čisto dovolj za privabljanje interesentov, če so v njej podane bistvene informacije.

Če se odločite, da boste napisali in dali na razpolago vaši publiki takšno brezplačno e-knjigo, se vam na zgoraj opisan način ponudi možnost, da lahko vedno znova in znova pošiljate vašim potencialnim in stalnim strankam vaše e-novice. Prav vaše e-novice so vaše glavno prodajno orodje.

Zakaj? Ker lahko svoji publiki preko e-novic ponudite tečaje s tematiko, ki jo razlagate v brezplačnih e-knjigah. Vložek energije v pisanje takšne e-knjige je minimalen, dobiček pa maksimalen glede na količino vložene energije. To e-knjigo o mozaikih sem pisal morda nekaj dni, a prav zaradi te e-knjige sem uspel organizirati v zadnjih letih mesečno po en mozaičarski tečaj!

13624950_503769179827806_757646460_n

Primer Petrine e-knjige, ki ji odpira vrata pri vseh, ki bi radi pisali in s pisanjem tudi nekaj zaslužili.

Preprosto si naredite izračun, koliko lahko zahtevate za tečaj, ki ga mislite organizirati, morda za izdelavo nakita, morda za risanje mandal, torej za karkoli. Pomnožite ceno tečaja s številom ljudi, ki jih lahko kakovostno poučujete in obvladujete, od tega odštejete stroške za materiale, potne stroške, stroške za najem prostorov in dobite znesek vašega potencialnega dobička.

 

Sam vodim najrazličnejše delavnice (delavnice mozaičarstva,  delavnice za umetnike, ki želijo zaslužiti več) že več let in v tem uživam. Ta veriga “dogajanja” je zelo preprosta. Prvi člen predstavlja brezplačna e-knjiga, ki jo napišete in v kateri ponujate kakovostne informacije za vaše potencialne stranke. Drugi člen predstavlja to, da daste e-knjigo na vašo spletno stran in zanjo zahtevate e-mail naslove vaših interesentov. Tretji člen te verige pa predstavljajo e-novice,.ki jih morate poslati vašim naročnikom vsaj enkrat na mesec.

Pomembno je, da vašim naročnikom na e-novice podajate zanimive in uporabne informacije o tem, o čemer ste pisali že poprej v e-knjigi. Še bolj pomembno pa je, da te e-novice ne izzvenijo vedno v smilu “kupi-kupi-kupi”, temveč ljudem ponujajte res koristne in relevantne informacije in si s tem zaslužite tudi pravico, da vašim naročnikom potem tudi kdaj pa kdaj ponujate kakšne plačljive produkte ali storitve, v našem primeru recimo tečaje ali delavnice.

Na ta način boste zaslužili kar nekaj denarja z vašimi delavnicami ali tečaji. Poučevanje ima danes veliko dodano vrednost in če imate dobro tematiko in dobro publiko, lahko na ta način zaslužite precej. Čista zmaga pa je, če konkretne fizične knjige, ki predstavljajo nadgradnjo brezplačne e-knjige in same delavnice ali tečaja, prodajate na svojih delavnicah in tečajih.

anja berloznik eknjiga naslovnica

Anja Berložnik je napisala več zelo uporabnih e-knjig, s katerimi cilja na umetniško publiko.

Zdaj sem vam do potankosti razložil moj recept, kako je možno služiti tudi z brezplačnimi e-knjigami in če uspeva ta pristop meni, verjamem, da bo uporaben tudi za vas.

Na podoben način gradijo svojo mailing listo z brezplačnimi e-knjigami tudi:

  • Petra Škarja – z brezplačno e-knjigo: Kako izdati knjigo… in z njo zaslužiti. Dobite jo TUKAJ!
  • Nina Kolar – z brezplačno e-knjigo: Priročnik za izdelavo unikatnih prstanov iz žice. Dobite jo TUKAJ!
  • Anja Berložnik – z brezplačno e-knjigo: 20 ustvarjalnih projektov za poletne počitnice. Dobite jo TUKAJ!
  • Blaž Juvan – z brezplačno e-knjigo: 10 rešitev najpogostejših napak v video produkciji. Dobite jo TUKAJ!
  • Tjaša Štruc in Robi Špiler – z brezplačno e-knjigo: Manj je več. Dobite jo TUKAJ!
  • Špela Kranjec – z brezplačno e-knjigo: 15 nasvetov kaj narediti, ko se znajdeš na tisti točki, ko si čisto na tleh. Dobite jo TUKAJ!
  • Andreja Kastelic – z brezplačno e-knjigo: 7 dragocenih skrivnosti, da vas bo vaš otrok spet poslušal. Dobite jo TUKAJ!

Želim vam veliko uspeha! Seveda bom vesel vseh povratnih informacij. Pišete mi lahko na roartdoo@gmail.com!

Lep pozdrav,

Robert

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

***

Podobni članki: