To tehniko sem odkril v knjigi “Judo for Mixed Martial Arts: Advanced Throws, Takedowns and Ground Fighting Techniques”, kjer tehnike demonstrira Karo Parisyan. Odlična knjiga, ki jo priporočam vsem grapplerjem, ki simpatizirajo z MMAjem in vsem MMAjevcem, ki simpatizirajo z judom. Tehnika pogosto pride v poštev po raznih variacijah bočnega meta (o goši, uki goši, harai goši, goši guruma). Zakaj? Ker se praviloma končajo v položaju kesa gatame (shoulder pin, scarf hold).

1. Položaj kesa gatame. Z levo roko kontroliraj nasprotnikovo roko, kot je prikazano na spodnji sliki. Z desno roko stisni nasprotnikovo drugo roko ob njegov trup. Pomembno je, da kesa gatame izvedeš “bolj zadaj”, ker potem lažje stopiš z nogo čez nasprotnikovo glavo.

2. Korak čez nasprotnikovo glavo. Peta mora imeti stik z vratom. Telo obrni okoli vzdolžne osi tako, da gledaš proti tlom. Mnogi v tej fazi nehajo kontrolirati z levo roko nasprotnikovo desno roko, kar pomeni, da lahko nasprotnik obrne roko okoli vzdolžne osi in onemogoči uspešno izvedbo step over armbara.

Step over armbar zaključiš tako, da boke potiskaš proti tlom, hrbet pa rahlo usločiš. Meni je ta tehnika blazno všeč, ker je preprosta in učinkovita.

***

 Za vse, ki jih zanima MMA / Vale Tudo / free fight: Na tej spletni strani si lahko BREZPLAČNO snamete e-knjige FREE FIGHT 1,  FREE FIGHT 2 in VAJE Z BOKSVREČO. Dostop do kode za “download” dobite tako, da se prijavite na e-novice, v katerih posredujem koristne napotke za vaše treninge, o zdravju in duhovnosti. LP Robert