Pangamut je filipinska borilna veščina, ki je sestavljena iz Panantukana (ročne tehnike), Pananjakmana (brce), Dumoga (filipinski grappling), Kakuita (foot trapping) in Kino Mutaia. Tehniko tedna demonstrira moj prijatelj Aljoša Gorup (www.dnobm.com), ki poučuje v Ljubljani in Kopru filipinske in indonezijske borilne veščine.

Meni so filipinske borilne veščine blazno všeč, ker uporabljajo zelo učinkovit način gibanja. Najbolj všeč mi je njihov koncept “defanging the snake“, ki ga je že pred mnogimi leti propagiral Paul Vunak. Kača brez strupnikov ni nevarna in zato je pametno kači onemogočiti uporoabo strupnikov. Podobno je v goloroki borbi. Ko nasprotnik cilja s pestjo tvojo glavo, zadane pa tvoj komolec, si bo po vsej verjetnosti poškodoval pest. To pomeni, da te s to roko gotovo ne bo več napadel.

Zato je takšne in podobne tehnike potrebno vaditi zelo previdno in pod nadzorom izkušenega inštruktorja!

PS: Če želiš prejemati koristne informacije o borilnih športih in veščinah, zdravem načinu življenja in duhovnosti, se lahko prijaviš na moje e-novice. Ob prijavi dobiš tudi kodo, s pomočjo katere si lahko brezplačno snameš vse moje e-knjige (Free fight 1, Free fight 2, …).

 7.9.2013 organiziram na Orlah pri Ljubljani začetni tečaj mozaičarstva. Če te zanima poleg umetnosti bojevanja še mozaičarstvo, klikni na ta link za več informacij: http://www.robertlisac.com/3-zacetni-tecaj-mozaicarstva/ .