Pred kratkim sem se udeležil delavnice, ki sta jo organizirala Blaž Juvan in Ines Fartelj. Imel sem se super in bilo je zelo poučno. Zanimivo se mi je zdelo, koliko umetnikov se zanaša na slike in filmčke slabe kakovosti. Tudi sam sem spadal precej časa v to kategorijo, dokler me nekateri fotografi v moji publiki niso konstruktivno začeli kritizirati in imeli so prav!

Kupil sem si boljši fotoaparat, da so vsaj slike boljše kakovosti. To je gotovo bil velik korak naprej, saj marketing ni možno od določene stopnje naprej “furati po balkansko”. Lepo je seveda imeti dober fotoaparat, ampak, če z njim človek ne zna slikati in če ne ve za najbolj osnovne trike, ki bi jih moral vedeti vsakdo, se je treba odločiti za naslednji korak naprej in navzgor. Z udeležbo na tej delavnici sem to naredil, vsaj zase.

dscn3759

Kar se tiče kakovosti fotk v tej reportaži prevzemam vso odgovornost nase, saj so nastale večinoma, preden sem bil deležen praktične teorije. Res je, da se sicer držim načela “better done, than perfect” (bolje storjeno, kot perfektno), ampak, če je priložnost, da se določena področja izboljšajo, je to seveda sčasoma in ob prvi priložnosti seveda tudi storiti.

Če ste to delavnico zamudili, lahko obiščete Blaževo spletno stran in si snamete njegovo e-knjigo: 10 REŠITEV NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK V VIDEO PRODUKCIJI in sicer TUKAJ!

Tri stvari, ki sem jih odnesel od delavnice, so:

  1. Upoštevaj pravilo tretjine (torej pri portretni fotografiji glava ni nujno v sredini, ampak na prvi ali drugi tretjini slike)
  2. Z mobitelom ne snemaj stvari pokonci, ampak v prečnem formatu!
  3. Video postaja vedno bolj pomemben medij, saj se ljudem ne da več brati in raje gledajo filmčke, kar je res, sicer ne bi obstajal Youtube in tudi facebook ne bi rinil tako v smer nalaganja filmčkov.

Na koncu delavnice je Blaž še osebno pokazal, kako poteka zares profesionalno snemanje. Tudi pogled na del njegove opreme je bil fascinanten!

dscn3761

Sicer sem z Blažem in Ines že sodeloval, posnela sta mi promocijski video za moje  bone carving obeske:

Ko človek pogleda takšen posnetek, postane jasno, zakaj je dobro, da snemanje opravijo profiji, če pa to ni možno, zakaj se je treba kot umetnik vsaj malce poglobiti v to tematiko. Kdor želi uspešno in za konkretno ceno prodajati svoje umetniške izdelke, mu to ne bo uspelo, če bo imel na internetu totalno amaterske fotografije.

Blaž in Ines, hvala za koristno znanje, ki sta ga podala. Že prej sem slutil, kako pomembno je poznati osnove video produkcije, evo, zdaj pa to tudi vem! Hvala vama! 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!