Catherini Zavodnik – magistri umetnosti sem postavil kar nekaj provokativnih vprašanj  in dobil sem nekaj kar provokativnih odgovorov. Uživajte v branju živahnega intervjuja!

Catherina, pred leti si precej razburkala javnost, ko si se lotila projekta “Slika za milijon evrov in 24 centov”. Lahko prosim poveš malo več o tem projektu? Kaj je bil glavni namen?

Moj namen pravzaprav ni bil sploh razburkati slovenske scene, temveč sliko iz osebnega razloga dati zgolj naprodaj na portal Sloart.si. Lastnika Damjana Kosca je cena šokirala in mi je sprva rekel, da je ne more dati na portal, saj je cena absurdna in da to ne gre tako. Vprašal me je kakšen je razlog, da sem šla v tako skrajnost, pa sem mu podala močno in zanimivo zgodbo, ki se je nanašala na neko mojo osebno ljubezensko izkušnjo, ki me ni izpolnila, temveč takrat viharno sesula na prafaktorje. Zaradi tega sem sklenila sliko, ki se je porodila iz te izkušnje dati preprosto naprodaj, da s tem izničim določene energije, hkrati pa s to prodajo pridobim notranje zadoščenje in pridobim nazaj svojo moč.

Zoja

Življenje te vodi včasih po skrivnostnih nerazumljivih poteh, in tudi ta je bila ena izmed takih, ki je bila potrebna za mojo rast, umetniško in osebno. Damjan Kosec je v tej obrazložitvi zaznal veličastnost projekta in tako se je začelo sodelovanje. Glavni namen projekta je bil – promocija likovne umetnosti, predvsem pri mlajši populaciji;

– plasiranje najbolj prepoznavne sodobne slovenske slike:

– s ceno 1.000.000, 24 € opozoriti na slab položaj mladih umetnikov;

– sporočiti, da umetnost ima in mora imeti svojo ceno.

Izvrstno umetniško kritiko je ob tej razstavi zapisal Zoran Srdić Janežič.

Milijon in 24 centov je zelo konkretna vsota denarja in s takšno ceno v bistvu pošteno dregneš v slovensko umetniško osje gnezdo in še bolj izpostaviš vedno gorečo tematiko, kako pravilno postaviti ceno na področju umetnosti. Nekdo bi lahko trdil, da si namerno spregledala vse omejitve in kriterije, ki si jih umetniki postavljajo, ko postavljajo ceno za svoje umetniške kreacije. Zakaj si se določila za takšen korak? na kaj si hotela opozoriti?

Pred parimi leti me je dr. Milček Komelj ob mojem slikarskem in grafičnem opusu »Zapozneli ples z Rafaelom«, opisal kot zaupljivo poetično dekle s slamnikom na glavi, ki v svojih slikah izžareva ljubezen do življenja in do ljubezni, kot romantično odmaknjeno, hrepeneče in hkrati v metuljasti ples življenja zazrto ustvarjalko s prav otroško željnim ustvarjalnim pričakovanjem.« Ta moja mladostniška vihravost in naivnost me nenehno vodita po labirintih, kjer včasih najdem odgovore, včasih pa se mi z namenom izmikajo kar še dodatno vzburja mojo domišljijo.

Na omejitve in kriterije se nikoli nisem kaj dosti ozirala, mogoče je to ta moj uporniški duh, ki je precej svobodomiseln, vodnarski, vizionarski, a hkrati prihaja iz mene povsem nedolžno in spontano. Vedno sem sledila namreč svojemu srcu in intuiciji in če odgovori, ki sem jih iskala niso bili skladni z mojo dušo in čuti, sem si postavila svoja pravila. Seveda nisem bila od nekdaj takšna. Precej plaha deklica se je transformirala (in se še), v pogumno, odločno in drzno žensko, ki ve kaj hoče. Težko je razumeti notranje vzgibe žensk, kaj šele umetnic. Sekundarno gledano smo želeli opozoriti na vse kar sem že opisala v prvem poglavju, primarno, pa sem želela opozoriti svoje lepo in toplo srce naj bo drugič bolj previdno, ker je edinstveno in si zasluži iskreno ljubezen.

Seveda prodajaš slike in grafike po dostopnejših cenah. Kako ti oblikuješ ceno svojih umetniških kreacij, kot dvojna magistra na področju umetnosti in kot nekdo, ki je tako razburkal umetniško javnost?

Precej simbolično sem ugotovila. Primer slike  “Was Mona Lisa pregnant” , ki je bila prvič razstavljena leta 2012 v Rouge Space Chelsea v New Yorku: Cena 12.452,00 eur. Ker je bilo leto 2012 energijsko izjemno prelomno za celotno človeštvo, ter pa 452 eur, ker je bil Leonardo da Vinci rojen 1452 leta. Manjše grafike Da Vinci Chromosom sem dala na primer ceno 452 eur. Isto zaradi njegove letnice.

Zanimiva porast cene slike And He called me through His Grace Ta slika mi je zares zelo ljuba, saj spada tudi v ciklus del posvečenih Leonardu. Sprva sem dala ceno 4.500 eur, potem pa sem jo čez čas zviševala, saj sem začutila, da je prenizka. Vsaj v svetovnem merilu gledano je cena tele slike zelo realna, za slovenca pa 3x predraga. $20,616 USD (dam fotko te slike še naknadno). Zdaj ko jo gledam niti nisem prepričana, če bi jo še imela naprodaj, tako da oblikovanje cen se mi skozi obdobja kar malce spreminja.

Kdaj veš, da si prodala svoje delo za dobro ceno?

Kar se tiče določanja cen sem skozi čas pridobila dragocena znanja. Ko sem odraščala je moj oče, ki je sicer zbiral slike, veliko slednjih tudi kar razdal, ali pa za nizko ceno prodal in vedno sem se z njim kregala, da mora bolj ceniti to kar umetniki delajo (delamo). Njegov odgovor je bil vedno isti: »kdo ti bo pa to kupil, nobeden.« Večkrat sem bila jezna, ker je moje slike prodal pod ceno ali pa jih kar »podaril«. Ne rečem, sem sama tudi zelo dobrodelna, vendar v mejah normale in to so mi bile močne lekcije, da znam zdaj pošteno ceniti to kar delam in ne prodam slik kar tako. Ker sem precej borbena in samosvoja sem ves ta negativizem staršev glede določanja cen preprosto preslišala in sledila svojemu srcu. V končni fazi sem bila jaz slikarka, onadva pa »opazovalca«. Kdaj vem, takrat ko vrednost izdelka intuitivno notranje začutim sama s sabo, in potem to isto ceno tudi povem stranki. Večkrat sem imela slab občutek, da sem dala previsoko, vendar se je kasneje izkazalo, da je cena čisto ok. Pač gre za tiste pridobljene občutke iz primarne družine s katerimi se kasneje soočaš in jih moraš preseči, ker ti ne služijo.

Če želite izvedeti več o Catherini Zavodnik, obiščite njeno spletno stran: http://www.catherina1.com/ , kjer se lahko prijavite tudi na njene e-novice, da boste na tekočem z njenimi razstavami in delavnicami.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: