Pred leti sem naslikal sliko z naslovom “Cunami”. Samo dva dni kasneje, ko sem jo prodal, je cunami upostošil obale in otoke Tajske. Je to bilo samo naključje? Na začetku se mi je res zdelo tako. Z leti pa sem ugotovil, da sem se zmotil, saj so se mi podobni scenariji ves čas ponavljali.

Neverjetno je bilo tudi to, da je sliko dobil samo dan potem, ko sem prodal sliko, v dar človek, ki je imel kasneje opravka z žrtvami cunamija. Očitno občasno ustvarjam v takšnem stanju, v katerem mi lahko intuicija prišepne kakšne prebliske, ki bi jih sicer preslišal.

king george 3

Zanimivo mi je dejstvo, da tem prebliskom racionalno pogosto nisem poklanjal nobene pozornosti, dokler se narisano ni dejansko zgodilo. Podobno se mi je začelo dogajati tudi z mojimi mozaiki, sploh tistimi, ki sem jih začel ustvarjati na bolj intuitiven način.

Na srečo so moji mozaiki do zdaj napovedovali mnogo lepše dogodke in nobenih naravnih katastrof.

Začel sem se zanimati za intuicijo. Postal sem bolj pozoren na to tematiko in tako sem nekega dne na Pašmanu srečal Johna, ki je zame naredil “intuitivni reading”. Ves čas sem se med seanso spraševal: “Kako lahko ve to, kar je zdaj povedal?” Seveda, več kot očitno je bilo, da je “gospa Intuicija” njegova dobra prijateljica.

V kratkem bo imel John Christian v Ljubljani tudi delavnico o intuitivni inteligenci. Zelo se je veselim, saj menim, da gre za pomebno tematiko, ker bolj razvita intuicija ugodno vpliva, ne samo na proces umetniškega ustvarjanja, namreč tudi na ostala področja v življenju, ki so nam pomembna. Če bi o tej delavnici rad izvedel več, klikni semkaj:http://slo.arianasyard.com/2015/01/27/razvijanje-intuitivne-inteligence-delavnica-z-johnom-christianom-21-februar-2015/

Zanimivo se mi zdi to, da obstaja tudi na področju mozaičarstva povezava z intuicijo. Nekateri mozaičarji namreč pri ustvarjanju ne izhajajo iz skic in načrtov, temveč ustvarjajo čisto intuitivno in po občutku. Lep primer je recimo Ilana Shafir (www.shafirart.com), starejša dama, ki je znana po izredno lepih, intuitivnih in abstraktnih mozaikih. Njena dela obožujem!

Takšen način ustvarjanja vsaj meni omogoča, da za nekaj časa izklopim miselne procese in pustim občutkom, da me vodijo pri ustvarjanju. Verjamem, da nisem edini, ki pri tem intuitivnem načinu ustvarjanja neznansko uživa, kjer je trenutni impulz važnejši od končnega rezultata. Dela, ki nastajajo na ta način so “sveža”, dihajo in lahko očitno prinašajo tudi razna sporočila, namige, ki jih morda razumemo šele, ko vidimo končan mozaik, mogoče nikoli, mogoče še preden se sploh lotimo ustvarjanja. Meni je to fascinantno. Imaš morda tudi ti kakšne podobne izkušnje?

***

Če želiš spoznati Johna, vabljen tudi na BREZPLAČEN večer v knjižnico Fužine, dne 16. 2. 2015, kjer bo John govoril o svojih duhovnih, meditacijskih trekingih v Himalaji:

http://slo.arianasyard.com/2015/01/27/john-christian-v-knjiznici-fuzine-brezplacno-predavanje-o-meditacijskih-trekingih-v-himalaji-16-2-2015/

***

Če te zanima ustvarjanje mozaikov, se naroči na mozaičarske e-novice, ki izhajajo 1 do 2 x na mesec. Ob prijavi na novice dobiš kodo, s katero si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIRIČNIK ZA ZAČETNIKE.