Vedno več prijateljev in znancev, ki bi radi napredovali na poslovnem področju, me sprašuje za nasvete, kako uporabljati socialne medije v njihovem poslu. Ker sem sam umetnik in nekdanji trener borilnih veščin, ki ga zanima tudi duhovna rast, so prijatelji in znanci seveda iz podobnih vod, gre za glasbenike, ustvarjalce nakita, trenerje in celo takšne, ki obvladajo kanaliziranje raznih sporočil iz drugih sfer.

Gre torej za precej pisano druščino, ki bi sicer napredovali pri tem, kar počnejo, vendar jih pri tem ovira nekaj prepričanj:

  1. Socialni mediji se mi upirajo! Ne morem se ves čas hvaliti. Facebook se mi zdi izguba časa.
  2. Najprej moram urediti še spletno stran, pa besedila na spletni strani. Počakati moram, da se odpre kozmični portal in dobim dovoljenje mojih vodnikov, da lahko dam na splet svoj Facebook fanpage. Šele, ko vse to opravim, se bom lahko mirne vesti lotil promoviranja svojega posla na Facebooku.
  3. Nočem biti izpostavljen na internetu.

Pa gremo po vrsti malce komentirati posamezna prepričanja.

Socialni mediji se mi upirajo! Tudi meni, če gre za brezciljno visenje na netu in ubijanje časa. Ko ti socialni mediji omogočajo nenehno večanje naročnikov na e-novice, uspešno organizacijo delavnic, dodatna naročila in s tem seveda več dela in več zaslužka, pa ta upor čudežno izgine.

Ne morem se ves čas hvaliti. Ni se ti treba hvaliti, svetu samo pokaži, kaj delaš in kako to delaš, kar delaš. Gre za to, da svetu sporočiš, da obstajaš, da svetu sporočiš, kaj delaš in kje te lahko tisti, ki jih to, kar ponujaš, srečajo, spoznajo, kontaktirajo. Gre za to, da svojo “trgovino” sredi temnega gozda, kamor nihče ne zaide, prestaviš ob prometno cesto. To ni hvaljenje, to je pametna poteza.

001 to fb or not to fb

Facebook se mi zdi izguba časa. To tudi je, če ure in ure zapraviš za chatanje in komentiranje brez jasnega cilja. Zame je Facebook orodje, ki mi generira posel, ki mi omogoča, da ostajam v stiku z ljudmi, ki jih cenim, ki me inspirirajo in s katerimi si želim sodelovati in družiti.

Najprej moram urediti še spletno stran, pa besedila na spletni strani. Preveri, če to res drži. Pogosto lahko namreč začneš “kokodakati” in širiti vest o tem, da neseš in prodajaš zlata jajca tudi preden urediš perfektno spletno stran. Tako ali tako pa perfektna spletna stran sploh ne obstaja, ker se nenehno spreminjaš in vsebine na spletki pač vedno zaostajajo v “razvoju”.

Počakati moram, da se odpre kozmični portal in dobim dovoljenje mojih vodnikov, da lahko dam na splet svoj Facebook fanpage. Moj komentar: Ti le čakaj in naj ti vodniki tudi plačajo tvoje položnice.

Nočem biti izpostavljen na internetu. V dobi, ko banka, furs, hackerji, računovodje,  ZZZS in cel kup drugih osebkov in institucij lahko točno spremlja kaj počnemo, koliko imamo na računu, kakšne račune izdajamo, kdaj jih izdajamo, kje jih izdajamo, komu jih izdajamo, kakšno je tvoje zdravstveno stanje, ali imaš triper ali afte, ali si likviden ali ne… mi je res vseeno, ali imam pri vsem tem mojem online življenju še pač kakšen Facebook profil ali Facebook fanpage. Pristaši teorije zarote bodo trdili: “Jaaa, ampak vsi podatki ostanejo za vedno nekje online!” Res je, zato pa ne dajaj na net fotk od svojega swingerskega dopusta v Istri. Še ezoterična tolažba, tudi v akaši je zapisano vse o tvoji preteklosti, sedanjosti in prihodnosti in če to drži, lahko vsak energijski freak dostopa do teh podatkov in kaj boš storil zdaj?

Zadnje čase veliko spremljam webinarje s Cory Huff-om (http://theabundantartist.com/ ), gledam njegove YouTube posnetke in berem njegove članke in pred kratkim sem naletel na njegov odličen stavek: Start before you’re ready!

To je tudi nekakšen povzetek vsega, kar sem napisal zgoraj o socialnih medijih, začni, preden si pripravljen in sproti popravljaj smer v katero greš. Seveda, brez učenja, eksperimentiranja, napak in uspehov, iskanja boljših poti in spraševanja tistih, ki so tam, kjer želiš biti tudi ti, ne bo šlo, ampak to je del celotnega procesa.

Tako sem se lotil Facebooka fanpage-a in prilezel do 3800 všečkov, preko Facebooka sem v enem letu uspel povabiti novih 600 ljudi, da so se prijavili na moje e-novice. Tako sem se lotil Twitterja in prilezel do okoli 7000 sledilcev, tako sem se pred kratkim lotil Instagrama, kjer se je tudi začelo dogajati. Mislim, da so to kar solidni rezultati, glede na to, da je umetnost, s katero se ukvarjam, na Maslowi lestvici nekje pri vrhu, kar pomeni, da se ljudje odločajo za tovrstne zadeve šele, ko so siti, napiti, v spolni nirvani in ko potešijo cel kup drugih potreb, preden riskirajo nekaj časa, denarja in energije za umetnost.

Še nikoli ni bilo tako enostavno in tako poceni ustvariti svojo lastno publiko, zato štartaj, preden si pripravljen, ker ni kaj čakati.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

 

Podobni članki: