Pred leti mi je Andrej Pohleven, profesor likovne vzgoje, predstavil celoten postopek vlivanja mozaičnih ploščic. Priznam, na začetku sem bil kar malce skeptičen glede celotnega postopka, dokler se nisem lotil naročila, mozaičnega portreta, kjer sem želel uporabiti temno rdeče in zlate mozaične ploščice za ozadje.

Ker materiala, ki sem ga želel uporabiti, nisem nikjer našel, sem ga moral narediti sam. Andrej je bil pri tem velika pomoč, saj mi je razložil celoten postopek in “finte”, na kaj je treba paziti, da so na koncu ustvarjalnega procesa mozaične ploščice dobre kakovosti.

Z rezultatom sem bil zelo zadovoljen in tako je nastala ideja, da bi Andrej vse faze vlivanja poslikal, ker je postopek zanimiv za vse, ki želijo ustvarjati svoje mozaične ploščice poceni in v večjih količinah.

Takšne ploščice so izredno zanimive za otroke v vrtcih in šolah, pa tudi za vse, ki se že dlje časa vrtijo v svetu mozaikov. Všeč mi je, ker je možno z ustreznimi pigmenti ustvariti cel kup različnih barvnih odtenkov. Včeraj sem se po dolgem času spet lotil vlivanja mozaičnih ploščic in rezultat je bil zanimiv, ker sem prvič preizkušal materiale, iz katerih je “doktoriral” Andrej.

20150409_215551

Že dlje časa razmišljam, da bi prav iz tega materiala naredil tudi mikromozaične kockice in seveda to pomeni, da je treba za takšne kockice narediti ustrezne kalupe… Mogoče bo Andrej tudi pokazal, kako se naredijo takšni kalupi? 😉

20150409_220526

Veselite se lahko torej obširne in strokovne Andrejeve fotoreportaže in razlage, kako se pravilno vliva mozaične ploščice. Tudi jaz se je že zelo veselim.

***

Andrej Pohleven vodi likovne delavnice in ljudje so z njim blazno zadovoljni, ker ustvarjalcem pušča proste roke ravno v pravi meri, da se naučijo nekaj novega in hkrati izrazijo to, kar že nosijo v sebi.

***

Če te zanima, kako se izdelujejo mozaiki, se naroči na moje brezplačne e-novice, ki izhajajo enkrat na teden in v katerih razlagam razne mozaičarske tehnike, predstavljam druge zanimive mozaičarje in kjer izveš koristne in uporabne informacije, ki jih lahko takoj uporabiš v praksi. Ob prijavi na e-novice dobiš geslo, s katerim si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in sicer tukaj: http://www.robertlisac.com/e-knjige/mozaik/