Borilne veščine so pustile globoko sled v mojem življenju in s tem seveda tudi slavni Bruce Lee, ki je znan po citatu:
 … 
“Vzemi, kar je uporabnega, zavrzi neuporabno in dodaj ščepec svojega!”
Razmišljal sem, kaj je bilo tisto uporabno na področju minimalizma, kar sem v zadnjih letih vključil v svoje življenje, kaj je bilo neuporabnega in kaj predstavja tisti ščepec mojega doprinosa k minimalizmu. Uporabne zadeve v minimalizmu so zame bile:
1. Minimalistična igra, s pomočjo katere sem se rešil precej krame. Gre za približno 1400 kosov krame.
2. Omogočil mi je več časa za moje otroke. Kako lastni otroci odraščajo lahko kot starš doživiš samo v določenem obdobju in tega nisem želel zamuditi. Povprečen slovenski oče je s svojimi otroci 17 minut na dan, meni je to premalo.
3. Zaradi minimalistične filozofije sem dojel, da moje “miganje” na gibalnem področju ni nujno vezano na fitnese, gimnastične dvorane in telovadnice, ampak, da lahko “migam” povsod in kadarkoli. Ker sem bil tako dolgo trener borilnih veščin, sem postal zelo izbirčen glede mojih gibalnih prostočasnih aktivnosti.
Neuporabni aspekti minimalizma zame predstavljajo:
1. Klošartstvo in askeza. Minimalizem se lahko hitro razvije v eno ali drugo. V moji definiciji minimalizma ni prostora za ta dva področja. Res je, da mi je prijateljica nekoč dejala, da sem asket. Zame je asket nekdo, ki se trpinči, ker se vsemu odreka in takšnih nagnjenj nimam. Mi je pa všeč preprostost v pozitivnem pomenu besede, ki pa predstavlja centralno tematiko mojega sveta minimalizma.
2. Neuporabne se mi zdijo vse smeri minimalizma, ki so zame preveč radikalne. Težko si predstavljam, da bi imel v tem trenutku vse, kar si lastim, v majhnem nahrbtniku. Seveda gre tukaj za mojo čisto osebno mnenje.
3. Štetje preostalega imetja. Veliko minimalistov se obsesivno ukvarjajo večino časa samo s tem. Pomembnejša jim je številka preostalih predmetov v gospodinjstvu, s katero se lahko hvalijo pred drugimi, kot pa spremembe, ki so se zaradi tega pojavile.
Ščepec mojega? Zame je bistvo minimalizma ta, da omogoča poenostavljanje mojega življenja na mnogih področjih. Kdor me pozna, ve, da v mojem življenju vladata dva močna aspekta in sicer umetnost in gibanje. Po izobrazbi sem sicer profesor športne vzgoje, ampak pojem “šport” je bil zame nekako napačen za to, kar sem počel. Del športa je tekmovalna miselnost, ki mi v tem obdobju življenja ni blizu. Tudi ves kapitalistični rompompom okoli športa mi ni blizu. Zato se ukvarjam z gibanjem in ne s športom.
dscn2972
Gibam se zato, ker v tem uživam, ker si to želim in ker se lahko izražam preko gibanja mnogo bolje kot preko besed. Zase sem oklestil šport celotne navlake, ki me je motila. Tako se zdaj ukvarjam z gibanjem in ne s športom.
O mnogih aspektih minimalizma in med drugim tudi o gibanju, ki tako lepo paše v ta okvir minimalizma boste lahko izvedeli več na kratki delavnici BOGATO ŽIVLJENJE MINIMALISTA, ki bo 8.11.2016 v Ljubljani. Sovodja delavnice je moj prijatelj Robi Špiler, ki biva v najmanjši hiški v Sloveniji. Več o delavnici boste izvedeli TUKAJ.