Članek je napisala Anja Berložnik.

Vsekakor je zame najbolj navdušujoč del ustvarjalnega procesa ravno začetek. Ko imamo pred sabo prazno belo platno, list papirja, kos gline, šop cvetja, škatlico lesenih perl ali katerikoli drug material, so popolnoma vse možnosti še odprte. Kaj bo iz vsega tega nastalo, je odvisno le od nas. V »odraslem svetu« se tu večkrat porajajo misli kot so: kaj bi sploh naredil, kako bi to naredil, lahko to naredim v najkrajšem možnem času, nimam časa za ustvarjanje, kaj pa če ne bo drugim všeč, tega v bistvu sploh ne znam, jaz nisem dovolj talentiran, nimam ustreznih pripomočkov in podobno. Vedno me je zanimalo, kako smo iz tiste otroške radovednosti, navdušenja, radosti ob ustvarjanju, ko nič ni prav ali narobe, prešli v stanje, ko se več ne počutimo kot umetniki in ustvarjalci.

Kot je zapisal že Pablo Picasso:

»Vsak otrok je umetnik. Težava je v tem, kako ostati umetnik tudi potem, ko odrastemo.«

www.anjaberloznik.si_slikarska_delavnica_razpnimo_jadra_2015_1

Verjamem, da je izražanje na platnu ali v katerikoli drugi umetniški tehniki, čisto enako našemu načinu razmišljanja in delovanja v življenju na splošno. Ste lahko zgornje misli in dvome našli tudi na katerem drugem področju vašega vsakdana? Prav gotovo. Morda vam lahko odprem na ustvarjanje en drug vidik, ki ni povezan z likovnim znanjem, izobrazbo ali t.i. talentom.

Na primer:

Pred sabo imate veliko belo platno, kaj boste z njim naredili, katere barve boste uporabili, katere oblike so vam všeč, vidite kaj zanimivega v okolici, kar lahko na to platno transformirate? Katere barve so vam pisane na kožo, je katera barva, ki jo ne marate? Jo lahko vseeno sprejmete na svoje platno v neki vam prijazni obliki? Kateri deli slike so vam všeč, katere boste prekrili, prebarvali, poiskali drugo, boljšo rešitev? Na platnu je vse stvar odločanja-kaj bo naš naslednji korak, preizkušanja- kaj za nas funkcionira in kaj ne ter ogromno novih priložnosti za čudovit končni rezultat – podobno kot tudi v življenju.

Pri ustvarjanju tako razvijamo zelo pomembne kvalitete, ki nam služijo na vseh področjih našega delovanja: sposobnost odločanja; razvijanje intuicije; zavedanje, da obstaja veliko možnosti za rešitev neke situacije; vztrajnost; sposobnost gledanja na stvar z več zornih kotov; sodelovanje z drugimi; razvijanje domišljije; izboljšanje motorike; z rednim ustvarjanjem vidimo tudi naš napredek in s tem krepimo samozavest; izražanje sebe in svojih občutkov; osredotočenost; boljša vizualna in prostorska predstava in še bi lahko naštevali.

Kdaj torej veste, da se pri ustvarjanju obtičali?

  • Ko delate zmeraj iste stvari po enakem postopku z enakim materialom;
  • Ko pri procesu nastajanja ne uživate več;
  • Ko niste zavezani in dovolj vztrajni, da dokončate posamezen umetniški projekt;
  • Ko imate preveč izgovorov, zakaj ne morete ustvarjati.

In kaj lahko že v tem trenutku storite glede tega?

  1. Najprej si prenesite brezplačno e-knjigo 20 ustvarjalnih projektov za šolske počitnice.
  2. Ustvarjajte skupaj z otroki in se od njih ponovno naučite biti pristni, igrivi in radovedni.

www.anjaberloznik.com_e-knjiga_20_projektov_za_otroke

Nič ne more nadomestiti časa, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi. V poletnem času, ko je malo manj obveznosti, lahko skupne aktivnosti izkoristimo tudi za ustvarjanje in uživamo v vseh pozitivnih učinkih, ki nam jih to čarobno delo tudi prinaša.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

 

Podobni članki: