Nikoli me  ni mikalo, da bi šel v gradnjo nepremičnine, dokler nisem zasledil koncept majhnih hišic (tiny houses – http://tinyhouseblog.com), ki je zdaj pravi trend v Ameriki. Zaradi teh hišic, ki so pritegnile mojo pozornost zdaj večere  posvečam raziskovanju te tematike. Sebe smatram za zmernega minimalista in zato mi je koncept majhnih hišic res odličen! Zakaj?

Ni potrebno bankrotirati pri nakupu ali gradnji te hiše, ker so stroški relativno nizki v primerjavi s standardnimi hišami. V bistvu je dovolj čisto majhna parcela, na kateri takšna hiška stoji, kar pomeni spet minimalne stroške. Hkrati pa so stroški za ogrevanje tudi baje minimalni in seveda tudi za elektriko.

Velik plus zame je pa dejstvo, da do 20 m2 (baje) ni potrebno nobenega gradbenega dovoljenja in si lahko zgradiš hišico čisto po lastni presoji, volji, filozofiji, okusu! Nobene papirologije, nobenih bojnih pohodov na občino, skratka, zadeva zna biti sila preprosta in preprostost mi je blizu.

Hkrati pa nekako potrjuje moje domneve, da je vse to možno, kajti zame je vsa ta »predimenzioniranost« resna težava. Avto je dober primer te nesmiselne in neekološke predimenzioniranosti, ki dobro prikazuje, kako potratno živimo že, ko se nekam peljemo. Ko se vozim v službo, zasedem en sedež, trije so prosti. Da, priznam, tudi sam to počnem, ampak vsaj vem, da to ni prav. Bliža se čas registracije avta in spet se pospešeno sprašujem o smiselnosti vzdrževanja in plačevanja ostalih treh sedežev.

20150530_163430

Podoben problem se mi zdi sodoben koncept bivanja. Lep primer v istem stilu, kot sem ga omenil zgoraj, je spalnica. V njej smo v najboljšem primeru morda tretjino dneva, torej osem ur, 16 ur pa je brez funkcije, razen pri nimfomanih in je ne uporabljamo. Vendar za to spalnico plačujemo ogrevanje, elektriko, tu so še stroški vzdrževanja in seveda del najemnine, če spalnica ni naša, prav tako predstavlja strošek. Zanimivo, da smo do zdaj nekritično prevažali naokoli 3 avtomobilske stole in bili pripravljeni plačevati za prostor, ki ga zavestno uporabljamo 10 minut pred spanjem in 10 minut zjutraj, preden gremo v kuhinjo na zajtrk.

Turki vržejo v dnevni sobi na tla blazine in tako je njihova dnevna soba tudi njihova spalnica. Ne vem, ali so zdaj Turke sprejeli v Evropsko unijo ali ne, ampak meni je to početje bolj napredno, kot to, kar počnemo mi, ki smo že lep čas v uniji.

V majhni hišici velja podoben režim kot pri pohodništvu, kjer vzameš zraven samo tisto, kar zares potrebuješ, ker za več ni prostora. Seveda, lahko vzameš več, ampak potem tudi nosiš več in sčasoma se vsak takšen pametnjakovič, ki vzame na gorsko turo še fen in laptop, se kmalu strezni. V vsakdanjem življenju smo pripravljeni nositi veliko več stvari, verjetno zaradi tega, ker nam jih ni potrebno nositi fizično in se zaradi tega ne sprašujemo o tem, ali to reč zares potrebujemo.

Gibanje življenja v majhnih hišicah je zato po mojem mnenju korak naprej in ne nazaj. Seveda zdaj samo teoretiziram, kako je vse to v resnici, se bo pokazalo, ko bom v tej smeri zares nekaj ukrenil. Torej? Turki so zakon, ker so jih zdaj Američani z gibanjem majhnih hišic začeli kopirati. Kdo je torej bolj napreden?

Podobni članki:

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks