Šaolinski samostan, ki ga vsi poznate iz nadaljevanke »Kung Fu«, kjer Kvai Čang Kejn osrečuje svet z modrimi citati in abstraktnimi borbenimi akcijami, so pred kakšnimi 250 leti »zakurili” takratni tajkuni, ker so hoteli preprečiti duhovni razcvet v samostanu. Za tiste, ki niste pridno gledali Kung Fu filme, je potrebno še pripomniti, da je bil ta samostan znan po tem, da so v njem živeli, molili in trenirali borilne veščine budistični menihi.

Ta požar je preživelo samo skupina voditeljev pet glavnih šaolinskih Kung Fu slogov. Članica in tudi najstarejša te skupine je bila Ng Mui, ki je bila edina ženska v samostanu. Po tej konstelaciji spolov so se nekaj stoletij kasneje zgledovali smrkci. Ostali menihi so umrli v požaru in so se reinkarnirali kot čevapčiči in pleskavice 😉 . Ng Mui se je odpravila po Kitajski na »šetnjo«. Že kmalu je ugotovilajala, da veščina, ki jo je trenirala, ni zelo funkcionalna. Dojela je, da si bo morala izmisliti nekaj boljšega.

Glavna inspiracija pri kreiranju nove borilne veščine sta bila dva živalska akterja, ki ju je opazovala, ko sta se spopadla.  To sta bila žerjav in lisica. Katera žival je takrat  zmagala, se danes ne ve. Nauk te zgodbe  je, če si seveda resen borec,  da redno gledaš Animal planet, mogoče še tebe spreleti usodna inspiracija?

Takrat je živela tudi lepotička, ki ji  je bilo ime Yim Wing Tsun, ki je bila je Miss Jang Ce Kjang 1748. Zlobni Wong jo je venomer nadlegoval in ji težil, naj se z njim poroči. Ng Mui je spoznala to deklico na trgu in postali sta prijateljici. Ko je Ng Mui izvedela za težave, ki jih ima Yim Wing Tsun z zlobnim Wongom, je sklenila je, da ji pomaga.

V treh letih jo je naučila celoten sistem bojevanja, ki ga je kopirala od žerjava in lisice. Ko se je Yim Wing Tsun vračala po teh treh letih domov k očetu, jo je seveda že na poti čakal zlobni iztirjenec Wong. Prišlo je do borbe. Wong  se je krvavo vseknil in od takrat naprej je ni več nadlegoval, ker mu je Yim Wing Tsun parkirala nogo za vrat (Cham Kiu brca!). Kasneje se je Yim Wing Tsun (njeno ime pomeni v prevodu »LEPA POMLAD« ) poročila z Leung Bok Čauom. Leung Bok Čau je tudi obvladal neko borilno veščino in se je Yim Wing Tsun glede njenega kung fuja samo smehljal, češ, da nima pojma.

Ko sta se mož in žena le pomerila, ga je Yim Wing Tsun pošteno premikastila. Glavna borbena distanca je bila verjetno na parterju…khm….. Njen mož je takrat sklenil, da le ne bo vklopil centra za socialno delo zaradi nasilja v družini in je raje postal njen prvi učenec. Po Yim Wing Tsun se je kasneje poimenoval ta sistem bojevanja, ki je danes znan kot Wing Tsun Kung Fu.

PS: Če te zanima, kako je videti prva oblika (kata) Wing tsun Kung Fuja, lahko klikneš semkaj: http://www.robertlisac.com/siu-nim-tau-wing-tsun-kung-fu/

PS2: Moja prijatelja Bogdan in Pan Kladnik sta bila dejansko že dvakrat v šaolinskem samostanu, o katerem sta napisala tudi knjigo. Kaj se tam dogaja v današnjih časih, si lahko ogledaš tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=ya9opppYzu8&feature=player_embedded