Ob 5:30 zjutraj me je zbudila budilka. To je bil znak, da sem se lotil 365 kilometrov dolge vožnje do Ravenne, kjer je bila otvoritev mozaičarskega festivala. Na ta dan sem doktoriral iz treh zadev:

  1. Iz večurne vožnje 70 km/h, kjer bi lahko vozil brez težav 100 km/h. Če ne veš, kje so radarji, pač voziš po predpisih in opazuješ v vzvratnem ogledalu, kako te Italijani nemo preklinjajo.
  2. Iz krožnega prometa v Ravenni. Izvoze so označevali s tablami, kjer so nanizali približno 10 krajev in to v zelo mali pisavi, da so sploh lahko vse kraje stlačili na tablo. Tako sem naredil pogosto tudi več kot dva kroga, da sem našel ustrezen izvoz, ki sem ga seveda zamudil in sem ga uspešno nacentriral, ko sem tretjič opravil še en častni krog.
  3. Iz mozaikov! 🙂 Če so ti všeč mozaiki potem ti toplo priporočam, da greš na ta festival! Tukaj si lahko prebereš vse o samem festivalu: http://www.ravennamosaico.it/eng/Home

Kaj vse sem na festivalu doživel bom objavil lepo po delih, saj je materiala več kot preveč, da bi lahko vse obdelali v eni sami objavi na blogu. V enem dnevu sem naredil približno 250 slik. Žal niso vse najboljše kakovosti, ker sem jih naredil z gsm-om. Objavljam sedem najbolj odbitih mozaikov, ki sem jih videl v sklopu festivala:

20151010_201105

To je zagotovo eden najbolj štrlečih mozaikov, kar sem jih kdaj videl :-).

20151010_180001

Tudi ta je imel štrleči karakter. Verjamem pa, da s tem mozaikom bilo res veliko dela, saj je narejen iz zelo drobnih delčkov.

20151010_182923

Ker je šlo za festival sodobnega mozaika, je bilo videti veliko drznih del. Ta mozaik je bil del širšega projekta, o katerem ne vem nič, ker je bila gneča okoli mize iz mozaičnih jedač prevelika.

20151010_200826

He he he, no, mozaičar, ki je pa naredil ta mozaik je pa očitno imel v srednji šoli zelo rad kemijo.

20151010_183714

Najbolj všeč mi je pri sodobnem mozaičarstvu, ker preprosto ni nobenih pravil, ki bi se jih moral človek držati in je lahko zaradi tega umetnik zelo svoboden pri ustvarjanju, tudi glede izbire materialov, tehnik in seveda končne izvedbe mozaika. Zgornje delo mozaičarja me je kar nasmejalo, čeprav gre za tragični prizor, ker se je to zgodilo tudi meni.

20151010_181624

Ne vem zakaj, ampak tale mozaik me je spominjal na pomfri, mogoče sem bil ravno lačen, ko sem šel mimo njega.

20151010_181525

Ta mozaik je narejen iz kartona!

V prihodnjih dneh se javim še z drugimi fotoreportažami. Današnja je bila bolj šaljive narave. Prav gotovo bom pa objavil mozaike, ki so mi osebno bili najbolj všeč.

Če se odločiš za obisk mozaičarskega festivala, ti ne priporočam moje hardcore ture, saj sem imel na voljo samo en dan in sem se vrnil domov v Slovenijo ob štirih zjutraj. Privošči si vsaj dva dni za ogled mozaikov, tako tistih, ki so razstavljeni zaradi festivala, kot tudi tistih permanentnih po cerkvah, katedralah in seveda posameznih ateljejih. Ravenna je majhna in najboljše je, če si vse skupaj ogledaš peš, saj so posamezne mozaičarske znamenitosti narazen pogosto komaj nekaj minut hoje.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: