Abstract micro mosaic 1

V raznolikem svetu mozaikov zavzemajo zame mikro mozaiki prav posebno mesto, saj zahtevajo od mozaičarja veliko natančnost in izredno potrpljenje, podobno kot klekljanje ali ustvarjanje gobelinov. V teh novicah ti želim podati najbolj osnovne napotke, da lahko izdelaš sam svoj mikro mozaik s pomočjo direktne metode. Za izdelavo mikro mozaikov potrebuješ:

  • Pinceto
  • Lepilo. Mekol D3 je za okrasne mozaike, ki ostanejo v hiši krasna opcija.
  • Podlago. Predlagam preprosto vezano ploščo. Za manjše formate je dovolj, če je debela 4 mm, za večje pa naj bo debela  vsaj 6 mm.
  • Mozaične kamenčke.
  • Fugirno maso. Kako se mikro mozaike pravilno fugira, si lahko prebereš tukaj: http://www.robertlisac.com/konkretni-nasveti-in-navodila-za-izdelavo-mikro-mozaikov-2-del/
  • Ustrezno znanje. Če še nimaš brezplačne e-knjige MOZAIK-PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, si jo lahko brezplačno snameš na moji spletni strani (www.robertlisac.com) tako, da se naročiš na moje e-novice.

Pinceto dobiš v vseh trgovinah, ki prodajajo material za umetnike. Lepilo lahko kupiš v Bauhausu ali Obiju. Prednost lepila D3 je, da je lepilo, ko se posuši prozorno in ne grde rumene barve. Vezano ploščo lahko prav tako kupiš v zgoraj omenjenih ali podobnih trgovinah. Problem so mozaični kamenčki. V Art Shopih so mikro glazirane ploščice zelo drage. Če cena ni problem, so te ploščice seveda super. Če želiš, da imajo tvoji izdelki bolj umetniški in manj industrijski »touch«, predlagam, da si kamenčke izdelaš sam. Obstaja več variant:

  1. S kleščami (ali s kladivom za mozaičarje) iz tankih prodnikov oblikuješ mikro mozaične kamenčke.
  2. Če hočeš delati z ultra tankimi keramičnimi ploščicami, si jih lahko narediš sam. Najprej zvaljaš kose gline na ustrezno debelino (2 mm do 3 mm), pustiš več dni, da se dobro posušijo in daš nekomu, ki ima peč za keramiko, peči. Po prvi peki sledi po želji še glaziranje in druga peka, nato s kleščami oblikuješ ustrezne mozaične koščke pravilnih ali nepravilnih oblik.
  3. Obstaja več vrst gline. Odvisno, s katero delaš, je lahko oranžne, bele ali temno rjave barve. Zvaljaš isto kot zgoraj in ko glina zgubi »pacavost«, torej, ko se malce posuši, glinasto »testo« z olfa nožem razrežeš na ustrezne delčke in daš potem vse skupaj mojstru, ki obvlada vse veščine lončarstva v peko. Lahko uporabljaš »natur« varianto, torej koščke že po prvi peki v zgoraj naštetih odtenkih, ali pa zdaj naknadno glaziraš vsak mozaični košček posebej, na kar sledi druga peka.
  4. Poceni alternativa so tudi akrilne ploščice, ki jih dobiš v Art Shopih, ki so debele 2 mm in jih lahko sam še pomanjšaš na ustrezni format. Meni osebno delujejo preveč plastično, ampak okusi so različni.

Če imaš kakšna vprašanja, ne oklevaj, pošlji mi jih, z veseljem odgovorim nanje  in tudi objavim odgovore za ostale bralce v naslednjih novicah, v katerih bom bolj natančno razložil, kako narediš mikro mozaične delčke iz kamna.

PS: Zgornje besedilo je bilo objavljeno v mojih e-novicah, na katere se lahko prijaviš tudi ti in sicer na spletni strani www.robertlisac.com. Izhajajo približno enkrat na mesec. Če uporabljaš Gmail, je pomembno, da prestaviš te e-novice iz promocijskega predala v redno pošto. Kot vidiš, podajam zelo konkretne in uporabne napotke za izdelavo mozaikov. Ob prijavi na e-novice dobiš tudi kodo, s pomočjo katere si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK- PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.