Ne vem zakaj, ampak minimalistične težnje po čiščenju in odstranjevanju krame se mi očitno pojavljajo vedno v spomladanskem času. Torej sem spet nekako v tej fazi odstranjevanje krame, vendar se ta, od faz prejšnjih let radikalno razlikuje, saj so ostale samo še najnujnejše stvari in takšne, ki jim sam pripisujem precejšnjo simbolično vrednost. Tako sem se lotil spet  mojega 10 minutnega rituala odstranjevanja krame , ki predstavlja sproščen način  postopnega odstranjevanja krame, brez stresa in brez pretiranega dela.

Kdor me pozna, ve, da mi knjige veliko pomenijo. Imel sem na kubike knjig. Večino teh sem nesel na rdeči križ, veliko sem jih podaril sorodnikom in znancem in ostale so tiste, ki so mi bile in so mi še vedno najdražje. Ko sem ponovno pregledal svoj izbor knjig, sem ugotovil, da se verjetnost, da se bom še kdaj ukvarjal z borilnimi veščinami iz leta v leto manjša. Verjetnost, da se bo kdo drug iz moje družine kdaj ukvarjal z borilnimi veščinami tudi ni prav velika in zato sem se odločil, da nekatere, ki jih še pred enim letom ne bi nikakor dal iz rok, podarim prijatelju Robertu Simoniču, ki je trener rekreativcev in vrhunskih športnikov.

Že zdaj vem, da bo drezal vame in me prepričeval, naj mu dam še tisto o tajskem boksu, ki so mi jo prinesli starši iz Tajske. Glede te knjige me redno draži vsakič, ko mu pripeljem kakšen zaboj novih knjig. Robi, če to bereš: “Nisem še tako daleč!” 😉

Vedno imam v glavi, da Potrebujemo prihodnost, ki je bomo vsi veseli, tudi naši otroci! Zato z veseljem iz svojega življenja odstranjujem stvari, ki bodo morda komu drugemu koristile bistveno bolj kot meni. Okleval sem pri knjigah, ki so vredne tudi precej denarja, saj sem razmišljal o tem, da bi jih prodal. Seveda, dobiček bi mi prav prišel, ampak svoj čas raje uporabim za kaj drugega, vsaj v tem trenutku. Zato je OK, če jih dobi moj prijatelj Robi, kljub drezanju, če se mu bo dalo, jih bo prodal pač on.

Drug problem zame so seveda knjige, ki sem jih prejel kot darila. Na nekatere sem res navezan in ne vem, če jih bom kdaj “sfedral” naprej, ampak nekatere knjige sem prebral tudi po 5, 6 ali celo 7 x, če so bile zares dobre. Ko posrkaš vse, kar ti lahko knjiga da, je čas, da gre naprej, če tu seveda ni prisotna pretirana nostalgična vez.

Vsak človek, ki se ukvarja z minimalizmom, se ga loteva na svoj način in si ga prav tako interpretira na svoj način. Zame gre pri minimalizmu za poenostavljanje življenja in zame osebno to ne zajema prostovoljnega klošarstva in askeze. Gre se mi za to, da črtam iz življenja vse, kar je zame nepomembno, da se lahko bolj posvečam temu, kar mi je zares pomembno. Zato sem se lotil tudi čiščenja ateljeja. Problem vseh mozaičarjev je pač skladiščenje materialov in ko sem pogledal, koliko zabojev ploščic imam, mi je postalo jasno, da jih za lastne potrebe in za moje delavnice pa res ne potrebujem več kot 4 ali 5. Je pa tudi to šele začetek generalne čistke ateljeja.

Se boste spomladanske čistke lotili tudi vi? 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks