Pred leti mi je moj prijatelj Aljoša Gorup, ki je vrhunski trener borilnih veščin na Primorskem, pripovedoval, češ, kako mnogo njegovih potencialnih strank ovrednoti njegove treninge in seminarje kot drage, a potem še isti vikend zapravijo v gostilni  več denarja, kot bi sicer stal en mesec treninga. Ta stavek se mi je nekako zapekel globoko v moje možganske brazde. Seveda, na nek način je imel povsem prav. Vedno se najdejo nergači in takšni, ki ti hočejo zbijati ceno, ki je tako ali tako že več kot ugodna glede na to, kar ljudje za to ceno dobijo.

IMG_5993

Lepo je ustvarjati s pravo družbo za pravo družbo, ki to, kar ustvarjamo, tudi ceni! (Celoten album ustvarjanja zmajčice na Braču si lahko ogledate tukaj: http://leosgea.jalbum.net/Creating-a-giant-dragon/# )

Za Aljošo vem, da ponuja “creme de la creme” borilnih veščin, saj se nenehno izobražuje, hodi na seminarje k drugim mojstrom, nenehno eksperimentira in tisti, ki se od njega učijo, dobijo koncentrat, bistvo brez balasta, brez filtrov, brez prikrivanja, torej nekaj, kar sem sam v svetu borilnih veščin iskal mnogo let. Ker točno tega nisem dobil, sem si to mešanico, kot tudi Aljoša (http://www.dnobm.com/), moral ustvariti sam.

Zakaj sem povedal to zgodbo? Ker sem imel ravno danes ponovno zelo podobno debato z Andrejem Hrvatinom, ki ga zelo cenim in je ta izjavil: “Folk ne da 7 EUR za koncert v Mariboru, če ni ravno nek znan band… Dajo pa takoj za dve tri runde pirov…”

Nisem marketing guru kot Aleš Lisac, ampak zelo dobro razumem, kje čevelj žuli glasbenike, umetnike, ustvarjalce in trenerje, ker sem imel teh žuljev celo kolekcijo in zaradi tega točno vem, kaj se mi je takrat dogajalo in kaj sem moral narediti, da sem se znebil določenega žulja. Vedno imam kakšen žulj, ki me boli, peče in se potem sprašujem, kaj je treba spremeniti, da se v bodoče teh žuljev izognem.  Žuljev očitno ni nikoli konec, vedno se kakšen pojavi še na kakšnem novem in nenavadnem mestu. Res pa je tudi, da je situacije drugih nekako lažje oceniti kot situacijo, v kateri smo sami, zato sem Andreju predlagal: “Nehaj igrati za pijance, osredotoči se raje na “glasbene gurmane”!”

Zakaj? Zakaj bi si želeli stranke, ki redno zahajajo v gostilno namesto na kulturne prireditve? Prepričan  sem, da je bolj smiselno vlagati energijo, čas in denar v idealne stranke, s ciljem, da si ustvariš bazo 1000 pravih oboževalcev, ne pa bazo pijancev, od katerih ravno ne moremo pričakovati, da bodo navdušeni nad rednimi treningi pri vrhunskem mojstru borilnih veščin, kaj šele, da bi bili pripravljeni z veseljem plačati 50 ali več eurov za unikaten performance ena na ena, ki traja celo uro! Zato se mi zdi zelo pomembno, da paziš, za koga ustvarjaš, za pijance ali za svoje idealne stranke? To je edinstvena situacija, da te eden najboljših bobnarjev v Sloveniji eno uro popelje s pomočjo zvoka na nepozabno glasbeno potovanje in to samo tebe, ne še 100 ali 200 drugih poslušalcev! Človek, ki se bo tega zavedal, bo z veseljem plačal 50 eurov ali več in po dogodku bo imel definitivno občutek, da je dobil veliko več, kot pa je za to plačal.

Sem človek, ki to, kar sem se naučil, zelo težko zadržujem zase. Zato sem tudi kot trener borilnih veščin več kot 20 let poučeval tako, da sem najnovejša spoznanja delil že takoj na naslednjem treningu z mojimi borci. Isto funkcioniram na področju umetnosti in zato sem ustvaril delavnico z naslovom “DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ!” Poznam cel kup slikarjev, kiparjev, lončarjev, ustvarjalcev nakita in tudi raznih obrtnikov, ki si želijo zaslužiti več s tem, kar ustvarjajo in delajo, en od načinov je gotovo ta, da se začneš spraševati, za koga delaš in ustvarjaš? Drugo vprašanje pa je, ali je to publika, s katero želiš delati? Če ni, začni delati za tiste, ki so za tvoje storitve pripravljeni plačati in ne za tiste, ki to niso ;-).

Kakšne izkušnje imaš ti s to tematiko? Vesel bom vsakega komentarja :-)!

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki in delavnice za umetnike in ustvarjalce: