Sodobni človek počne veliko stvari narobe, sedi po osem ur na dan in več, rojeva v ležečem položaju in kaka sede namesto čepe. Vsi, ki hodite redno v naravo in živite z naravo, seveda nimate s seboj klasičnega WCja in se pokakate v naravi kar čepe. Homo sapiens je to počel v bistvu ves čas, dokler iz homo sapiensa ni nastal sedeči človek.

Kakati čepe gre veliko lažje in hitreje in to brez pretiranega napenjanja, pa še vsakič, ko to storite na ta način, naredite počep. Torej je ta način gotovo bolj naraven in s tem tudi bolj zdrav.

 

015 pravilno kakanje

 

Res je, da »čučnjevaci« niso ravno estetski, ampak, če dobro premislimo, je zdravje verjetno pomembnejše od estetike. Sloves »čučnjevaca« je zelo slab, saj ga pogosto povezujemo z izkušnjami, ko smo potovali po Balkanu. Takoj se nam pojavijo slike posranih in nevzdrževanih »čučnjevacev«, zaradi katerih se je položaj klasičnega WCja samo še bolj utrdil v naši zavesti. Žal. Iz tega drugorazrednega slovesa izvira tudi naslednja težava.

Še večji problem je pa seveda ta, da pri tem početju navidezno nimamo neke izbire, ker doma in tudi v restavracijah in drugih javno dostopnih prostorih ni mogoče izbirati med klasičnim WCjem in »čučnjevacem«, ker te alternative preprosto ni.

Tisti, ki se trudimo kakati na naravni način na klasičnem WCju se seveda sprašujemo, če bo celotna konstrukcija WCja, ko plezamo po njej, zdržala. Poleg tega pa v tem primeru ne gre ravno za nek stabilen položaj med celotnim opravilom, kar je mogoče celo prednost, ker se potreba opravi še hitreje.

Zanimiv vidik je tudi telesna os človeka  na klasičnem WCju in na »čučnjevacu«. Mislim, da spodnja risba v kombinaciji z zakonitostmi biomehanike (koeficient trenja, gravitacija, silnice in podobno…) in logičnim razmišljanjem pove vse.

017 pravilno kakanje os

Vsak pes je pametnejši od človeka glede kakanja, ker pri tem ne sedi, ampak počepne. Torej?

***

Sorodni članki, ki govorijo o različnih vidikih sožitja s telesom: