TEIWAZ je runa, ki simbolizira Tyra, boga vojne, pravičnosti in žrtvovanja. Konflikti so zoprna stvar, ko gre za merjenje moči in dokazovanje, kdo je močnejši.  Zato se mnogi izogibajo konfliktov, tudi na področjih, kjer bi konflikt lahko sprožil zdravilne procese. Švicarski pisatelj Pestalozzi je nekoč trdil: »Kdor se boji konflikta, se boji resnice.« Zato konflikt ni nujno vedno slaba stvar, definitivno pa ni rešitev za vsako situacijo.

Temeljno vprašanje vsakega konflikta je seveda vprašanje: Kaj žrtvujem in kaj pridobim s tem, ko se spuščam v konflikt, spopad ali vojno?

Oblika rune je puščica, gre torej za princip pravilne uporabe rezila. Če boš sekal z nožem, sekiro ali sabljo po grčah in prečno po vlaknih debla, bo rezilo kmalu otopelo. Vsako nadaljnje sekanje v tem stilu je pogubno tako za rezilo, kot tudi za človeka, ki vihti to rezilo, ker takšna uporaba rezila ne prinaša nobenih zadovoljivih rezultatov. Takšen pristop prinaša izčrpanost, ki je jasen pokazatelj, da se je treba zadeve lotiti na bolj pameten način. Podobno je z našimi odločitvami v življenju, kadar sekamo prečno po vlaknih in grčah problema to pomeni, da še nismo našli bolj pametnega in bistveno bolj učinkovitega pristopa. Kakšen je bolj učinkovit pristop?

Rezilo je treba zasaditi v deblo v že obstoječo špranjo in deblo se bo z lahkoto razcepilo. Podobno je z našim ravnanjem v vsakdanjem življenju, ne rini tja, kamor ne gre in se nič ne premakne, temveč tja, kamor gre z lahkoto.

Runa glede oblike spominja na človeka. Vrh puščice simbolizira glavo, kraka puščice pa rokI. Če zavzameš takšen položaj, ugotoviš, da se lahko konflikta lotiš sam, ali pa za roke primeš še druge. Ko v takšni situaciji primeš za roke še druge, se vprašaj ali jih vlečeš ti v konflikt ali te vanj potiskajo drugi? Takoj, ko se sekira zarine v razpoko čoka in ta poči, nastane vrzel, pot, po kateri ti lahko sledijo drugi, če je to potrebno.

Človek, ki ne izraža svojega mnenja, ker se boji soočenja ali morebitnega konflikta, je kot streha, na kateri se nabira sneg. Več, kot je snega, bolj narašča pritisk na celotno streho.

(vir slike: www.engineernh.com)

Konflikt lahko pomaga v nekaterih primerih pomaga, da  ves sneg , torej breme, ki smo si ga naložili sami ali so nam ga naložili drugi, zdrsne iz strehe. Po dolgem nepotrebnem prenašanju lastnih in tujih bremen nastopi čas olajšanja.

PS: Kaj ima opraviti runa ALGIZ z Mohamedom Alijem, si lahko prebereš tukaj: http://www.robertlisac.com/runa-algiz/

Če želiš prejemati koristne informacije o borilnih športih in veščinah, zdravem načinu življenja in duhovnosti, se lahko prijaviš na moje e-novice. Ob prijavi dobiš tudi kodo, s pomočjo katere si lahko brezplačno snameš vse moje e-knjige (Free fight 1, Free fight 2, …).