Včasih je bolj smiselno na začetku umetniške poti organizirati umetniške delavnice in se šele potem usmeriti v prodajo lastnih izdelkov, ko si že ustvarimo neko bazo. Organizirati delavnico sploh ni tako težko, v podcastu ti razložim, kako to počnem jaz in zakaj je to tudi dobra priložnost za zaslužek.

Če si bolj slušni tip, lahko tukaj poslušaš ta podcast tako, da klikneš na spodnjo povezavo, pa še snameš si ga lahko in naložiš na računalnik ali telefon. Če pa raje bereš, je spodaj ves podcast podan v obliki članka.

 

012 Iz dnevnika umetnika: Umetniške delavnice kot vir zaslužka

Aloha! Danes poslušaš 12. podcast po vrsti iz serije “Iz dnevnika umetnika” in pogovarjali se bomo o tem, kako lahko kot umetnik zaslužiš kar nekaj denarja tudi z umetniškimi delavnicami. Problem mnogih umetnikov je, da na začetku svoje poti mislijo, da bodo živeli samo od prodaje svojih slik, akvarelov, olj na platnu, mozaikov, kipcev in tudi jaz sem spadal v to kategorijo. Situacija me je prisilila v plan B in plan B je bil ta, da sem začel poučevati kako se izdelujejo mozaiki.

Ugotovil sem, da je to v bistvu zelo zabavno delo, ki ga tudi rad opravljam, zato so se ljudje na te delavnice zelo dobro odzvali. Takšne delavnice so lahko izhodiščna točka, na kateri lahko gradiš svoj finančni temelj. Res pa je, da je treba vedeti, kako zastaviti delavnice tako, da zadeve tudi stečejo tako kot je treba. Vse, kar potrebuješ, da sploh lahko začneš organizirati delavnice je:

  1. Določiš zanimivo tematiko za delavnico.
  2. Najameš prostor, kjer se bo delavnica odvijala
  3. Facebook fanpage, kjer lahko narediš plačljivo reklamo za tvojo delavnico.

… in zadeve se že lahko dokaj hitro začnejo odvijati.

Problem pri prodajanju slik in vseh ostalih umetniških izdelkov je, da so ljudje hitreje pripravljeni dati 40, 50, 60 ali 70 eurov za delavnico kot več sto za umetniško delo. Meni to v bistvu sploh ni tako pomembno, kajti zame šteje to, da sem lahko dejaven na področju umetnosti, ker jo imam pač rad in tudi poučujem rad, zato se ne sekiram, ali kot umetnik služim denar direktno s prodajo mojih portretnih mozaikov ali z delavnicami.

001 skupinska newsletter

Torej? Najemi si prostor, naredi nekaj reklame na Facebooku,  reklama naj bo plačljiva, da dosežeš čim večji del svoje plačljive publike in že se ti lahko začnejo stvari odvijati.

Trenutno organiziram 1 do 2 mozaičarski delavnici (http://www.robertlisac.com/17-4-2016-tecaj-izdelovanja-mozaika-iz-prodnikov-na-orlah-pri-ljubljani/) na mesec. Vedno se veselim teh delavnic in ljudi, ki prihajajo na te delavnice in zadnje čase organiziram tudi dodatno delavnico z imenom DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ (http://www.robertlisac.com/delavnica-za-umetnike-16042016/). Osebno na Facebook fanpageu naredim vedno reklamo tako, da napišem nekaj vrstic o delavnici in potem pripnem povezavo na objavo z vsemi podatki o delavnici, ki so pomembne za tiste, ki se je mislijo udeležiti. Pravilo je, da čim prej spraviš ljudi dol iz Facebooka na svojo spletno stran. Če želiš, lahko klikneš na zgornji povezavi, da si ustvariš sliko, kaj vse mora takšna reklama vsebovati. Zaradi mene lahko kopiraš celotno reklamo na zgornjih povezavah in jo prirediš za svoje potrebe, ni copyrighta! 😉

Morda še nekaj novic, kaj vas čaka v prihodnosti. Zadnje čase razmišljam, da bi ustanovil še eno Facebook skupino, ki bi bila dostopna širši publiki. Kot morda veš, sem že ustanovil zaprto Facebook skupino z imenom DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ, kjer vse, ki so obiskali to delavnico, zalagam z zadnjimi spoznanji glede prodaje in posla na področju umetnosti in to na zelo poglobljen način. Hkrati v tej skupini tudi odgovarjam na morebitna vprašanja, ki se pojavljajo v praksi. To bo tudi tako ostalo.

Razmišljam pa, da bi ustanovil še eno zaprto Facebook skupino, ki bo dostopna vsem, kjer , kjer bi vas zalagal s kratkimi in praktičnimi nasveti glede prodaje umetniških izdelkov in posla na področju umetnosti. Kaj meniš o tej ideji?

Lp Robert

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Moji podcasti “Iz dnevnika umetnika”:

Veliko veselja pri poslušanju! 🙂