Pravijo, da se je treba zgledovati po tistih, ki jim je to, kar si sami želimo, že uspelo. Če si umetnik, je to lahko problem, ker je mnogo tistih, ki jim je uspelo, pač mrtvih. Seveda, lahko beremo v raznih avtobiografijah, kaj so si mislili Hundertwasser, Picasso ali kakšni drugi uspešni umetniki, ampak najboljše informacije so sveže informacije tistih, ki jim uspeva ZDAJ.

Ravno včeraj sem poslušal zanimiv podcast (Firenation), kjer je voditelj izpostavil, da te tistih pet ljudi, s katerimi se najbolj družiš, nekako oblikujejo in ti dajo tudi nekako vedeti, v kakšni sredini se nahajaš. To mi je dalo za misliti, kajti ne poznam prav veliko umetnikov, ki živijo samo od tega, kar ustvarjajo, jih pa spoznavam zadnje čase vedno več. Kaj torej storiti, če bi se rad družil z uspešnimi umetniki, ki živijo samo še od svoje umetnosti? Seveda, lahko jih kontaktiramo, jih povabimo na kavo ali jih prosimo za mentorstvo. Če si pa bolj plahe narave ali pa ti ta pristop ne leži, pa se mi zdi pristop, ki ga je sicer malce v šali in malce zares izpostavil voditelj podcasta in sicer pogosto proti koncu mnogih podcastov vedno znova trdi, da smo se poslušalci družili zadnjih 40 minut z vrhunskimi podjetniki in da nas pač takšno druženje lahko preobrazi, nas navdihuje in nam daje dragocene informacije za našo nadaljnjo pot.

20141210_150324

“Vzgon”, Robert Lisac (olje, lakbarve)

Jaz mislim, da zgornja trditev kar drži. Sploh, če kot umetnik brezhibno obvladuješ svojo obrt in ne moreš prodati svojih slik, kipov, nakita ali lončenih izdelkov, je verjetno več kot samo dobra ideja, da začneš poslušati podcaste podjetnikov in umetnikov. Ja, tudi in predvsem podjetnikov, kajti niso vsi samo “zajebani kravatarji”, ampak je vmes kar nekaj zanimivih tipov, ki te lahko naučijo prodajati tvoje umetniške kreacije. 😉

Torej? Če vsak dan poslušaš vsaj en takšen podcast o prodaji, verjamem, da se ti lahko prodaja gotovo spremeni v pozitivno smer.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: