Mihaela, kot ustvarjalka nakita si dejavna na področju, kjer vlada velika konkurenca. Veliko ustvarjalk nakit bi si želelo živeti samo od ustvarjanja nakita, tako kot ti. Če bi morala strniti svoj recept za uspeh v tri korake, ki jih mora nekdo narediti, da lahko živi samo od ustvarjanja nakita, kateri koraki bi to bili? Bi lahko vsak ta korak tudi malce razložila s kakšnim primerom?

Ja, Robert, res je velika konkurenca. Res pa je, da nimam recepta. Če bi ga imela, bi lepo mirno delala nakit v svojem kotičku in se držala recepta. Ves čas je nekaj novega, spreminjajo se promocije, ki »delujejo«, spreminjajo so okusi, barve, moda, spreminjajo se potrošniki in spreminjam se tudi jaz.

Mihaela Kežman

Če pa nekako potegnem rdečo nit, katere so tiste stvari, ki me pa spremljajo od prvega dne ustvarjanja in brez katerih uspeha ne bi bilo so pa to naslednje (zame) ključne točke:

  • ustvarjanje moraš preprosto imeti rad, z ustvarjalnostjo se moraš okužiti.  Ko se to zgodi, potem je lažje biti v drugi točki:
  • vztrajnost in predanost: ko imaš nekaj rad, ko je del tebe, je v tem lažje vztrajati. To je kot starševstavo – ko enkrat postaneš starš ne moreš ne biti starš, tudi ko so naporni trenutki. Je pa pomembno, da ob tem ne pozabiš na:
  • učenje: vsak dan se dogajajo spremembe, ki se jim moraš prilagoditi in včasih pridejo tudi padci – takrat se mi zdi najpomembnejše, da se iz tega nekaj naučimo.

Kaj bi svetovala nekomu, ki stopa na pot kreatorke nakita, da ne izgine v oceanu povprečnosti, ampak, da iz te mase lahko izstopa in je viden daleč naokoli, da postane opazen in zanimiv za potencialne kupce?

Na področjih, kjer je veliko konkurence (kar oblikovanje nakita je) je dobro to, da se lahko na napakah drugih veliko naučiš in ne potrebuješ sam preizkusiti vse. Je pa zato toliko težje najti nekaj svojega, edinstvenega, tukaj pa mislim, da mora vsak sam najti nekaj, kar predstavlja njega samega. Tudi jaz še iščem svojo pot. Imam začrtan cilj, iščem pa način, kako to uresničiti. In preizkušam razne poti, ena izmed teh je bila skupen nakit s Sabino Remar, ki je doživel velik odmev, ravno v tem času je v tujini luč ugledal drug projekt, kjer se avtorski vzorec (ki sem ga oblikovala iz polimerne gline) znajde na mnogih artiklih za vsakdanjo rabo – od posteljnine, do skodelic in oblek. Tudi ta projekt upam, da bo prinesel dober odziv. Intenzivno pa se pripravljam tudi na tujino. Skratka ves čas je potrebno iskati nek »svoj« način in pot.

Če sem čisto iskren, sem bil kar malce zmeden, ko si mi pisala, da bi lahko morda našla neko skupno pot. Zakaj sem bil zmeden? Ker v 99% sam pristopam k umetnikom, ki so mi zanimivi, ker bi rad predstavil njihovo delo širši publiki. Ti spadaš v ta 1%, ki očitno ne čaka, ampak ukrepa. Že zaradi tega sem želel, da najdeva neko skupno pot in sva jo. Torej več kot očitno verjameš v povezovanje. Kako konkretno se povezuješ z drugimi? Kako navezuješ stik z drugimi? Obstaja kakšen trik, ki se ga na tem področju rada poslužuješ?

Povezovanje je zame bistveno. Vsak sam ne more uspeti, mene so izkušnje privedle do tega. Na začetku sem delala nakita, sama, brez pravega povezovanja. Rezultat je bil velike zaloge nakita doma in prazna denarnica. Čisto preprosto. Zato je za uspeh povezovanje ključnega pomena.  Jaz se z drugimi največkrat povezujem direktno. Menim, da je direkten pristop najbolj učinkovit. Konkretno pristopim, navežem stik. Tako je to osebni pristop, preko telefona ali preko socialnih omrežij, ki so nam v veliko pomoč pri pristopu. Pri prodaji še kako velja star pregovor: »Kdor jezika špara, kruha strada.«.IAN_0082Svetla

Rezultat tvojega pristopa povezovanja je tudi sodelovanje z znano manekenko Sabino Remar, ki na tvoji spletni strani zelo lepo predstavlja tvoj nakit. Lahko poveš kaj več o tem projektu? Kako to, da si se odločila, da nakit predstavi tvoji publiki nekdo drug in ne ti sama?

Ko sva že govorila o povezovanju, tudi Sabino sem spoznala preko povezovanja. Spoznali sva se preko skupne znanke, ob kavi in prijetnem klepetu. Tako se je začelo. Sabina je krasna ženska in ko sem jo prvič videla z mojim nakitom, sem videla, da zna dati nakitu posebno noto in čar. Kot bi nakit zaživel v drugačni luči (res je sicer, da kakšne moške oči zdaj ne vidijo nakita, ampak »hud model«). To je njeno profesionalno delo in v tem je zelo uspešna in dobra, moje je, da nakit naredim in sem v tem uspešna in dobra. Vsaka je torej super na svojem področju, in ker verjamem v sodelovanje …

Veliko umetnikov in ustvarjalcev ima hude težave pri postavljanju cen za svoje umetniške izdelke. Glede na to, da ti živiš od ustvarjanja nakita, si dala na tem področju skozi vse možne faze. V moji brezplačni e-knjigi KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV (Dobite jo na tej povezavi: http://www.robertlisac.com/e-knjige/) sem predstavil več načinov, kako je možno postaviti ceno. Za katerega od naštetih bi se opredelila ti?

Ja, Robert, knjigo, ki si jo napisal je krasna in koristna. Verjetno bi jo tudi sama pred leti še bolj potrebovala, mi je pa še danes bila zelo koristna. Všeč mi je, na kakšen način pristopaš k finančnemu vidiku. Če bi vsi ustvarjalci znali ceniti svoje delo, trud in bi jim bilo »normalno« da za svoje pošteno delo dobijo pošteno plačilo, potem ne bi drug drugemu zbijali cene. Jaz sem na začetku svojega ustvarjanja imela izdelke z nižjo ceno. Pa mi je takrat bilo ok; to sem jemala, da imam kot pripravnik (včasih že skoraj volunter) manj izkušenj in znanja in posledično manjšo plačo. Vendar kdo bi si želel imeti ves čas pripravniško plačo? Z izkušnjami in znanjem vrednost in cena rasteta. Kot pri vseh. Kar se pa tiče postavljanja cen, bi se težko opredelila za en sam način. Mi je pa nekako najbližje postavitev cene z urno postavko.  Pri tem mi je najtežje sešteti čas vsega dela, kajti delo ni samo narejen izdelek, ampak je tudi čas za marketing, čas za slikanje izdelkov, izobraževanje, pošiljanje paketov, iskanje in nabava materiala.

Hans Peter Zimmerman, švicarski podjetnik je nekoč izjavil, da so mu njegovi prijatelji in znanci vedno znova težili s tem, naj jim da prijateljski popust, za storitve, ki jih je ponujal. Ogovoril jim je, da naj mu kar plačajo celoten znesek ravno zaradi tega, ker so njegovi prijatelji. Glede na to, da prodaja nakita pogosto res poteka v krogu znancev, prijateljev in včasih celo sorodnikov, je ta moment s prijateljskim popustom pogosto prisoten. Kako se s tem spopadaš ti? Kaj svetuješ glede tega tistim ustvarjalkam nakita, ki res želijo živeti od tega, kar ustvarjajo?

Mislim, da mora vsak najti svoj način. Jaz verjamem, da kar podariš, dobiš nekako drugače nazaj. Meni pri mojih prijateljih to deluje.  Kadar ne, to vzamem kot lekcijo, iz katere se nekaj naučim. Je pa tudi meni nekoč zelo dobra prijateljica dejala, da mi bo plačala celoten znesek ravno zato, ker je moja prijateljica.

Če lahko izbiraš med množico socialnih medijev, kateri je najbolj primeren in hkrati najbolj učinkovit pri promociji in prodaji lastnoročno ustvarjenega nakita? Na katerih socialnih medijih te lahko najdejo moji bralci?

Meni se zdi facebook daleč najbolj uporaben, res pa je, da sem prisotna poleg fb-ja samo še na instagramu, ki pa ga šele spoznavam. Na fbju sem pod MK nakit Mihaela Kežman , na instagramu pa na mk.nakit.mihaela.kezman.

Tvoj nakit kot tudi tvoja spletna stran http://www.mihaelakezman.si izžarevata prestiž. Kaj je zate prestiž?

Zame osebno je največji prestiž v življenju to, da lahko svoj čas posvečam stvarem, ki so na vrhu moje lestvice vrednot. Da se moje vrednote in konkretno delovanje skladajo, da s svojim delovanjem izražam svoje vrednote. Da si lahko privoščim tisto, kar je zame nekaj posebnega. Kot pri nakitu – da svojo izvirnost, unikatnost, posebnost izraziš z izvirnim, unikatnim in posebnim  nakitom.

panoramke (4)

Če bi imela sestro, ki bi se odločila, da bi prav tako želela živeti od nakita, kakšen nasvet bi ji dala?

Mene dostikrat spremlja misel, ki sem jo nekje prebrala, gre pa nekako takole: Uspeh ni ključ do sreče. Sreča je ključ do uspeha. Če imaš rad, kar delaš, boš uspešen. In jaz verjamem v to, če ob tem najdeš še neko svojo pot, svojo izvirnost, boš uspel.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

***