Mnogo umetnikov konča šolanje in potem mislijo, da bodo lahko živeli samo od tega kar ustvarjajo, dokler jih brutalna realnost ne prebudi iz njihovih sanj. Brutalna zato, ker sicer obvladajo vso teorijo o tem, katere barve sodijo skupaj in kako je treba osnovati celotno kompozicijo, da umetniška kreacija dobro izpade, vse to obvladajo vrhunsko, a realnost, v kateri živijo, pa zahteva še druga znanja, o katerih pogosto ne vedo nič.

Problem nastane, ko se namreč srečajo prvič z dejstvom, da je treba lastne kreacije znati tudi prodajati in prav na tej točki že mnogi umetniki obupajo. Mnogi ne znajo postaviti niti pravo ceno svojih umetniških izdelkov! Če spadate tudi vi v to kategorijo in bi se radi naučili postaviti pravo ceno za umetniške kreacije, ki jih ustvarjate, si lahko snamete brezplačno e-knjigo KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV in sicer TUKAJ!

Nekaj je ustvarjati, drugo prodajati. Nekaj je biti v varnem okolju, v ateljeju in početi to, kar že znamo, nekaj čisto drugega pa je, ko se srečamo z nekom, ki nesramno zbija postavljeno ceno slike, ki smo jo morda ustvarjali več mesecev in v katero smo vtkali vsa naša čustva, naše znanje in morda zelo osebno zgodbo.

Majda Lisac, olje na platnu, 30 cm x 20 cm

Takrat se kar naenkrat lahkotnost umetniškega bivanja razblini in pojavi se kruta, neprijazna realnost, na katero mnogi umetniki niso bili pripravljeni.

Maslowa piramida potreb naredi še svoje. Ljudstvo, ki mu gre trenutno slabše, kot pred desetimi leti, seveda skrbi najprej za najbolj bazične potrebe, torej za hrano in pijačo, za streho nad glavo in mnogo je danes takšnih, ki komaj pokrivajo najbolj bazične potrebe, kaj šele, da bi jim nekaj denarja ostalo za umetnost, duhovnost in samorealizacijo! Če otrokom komaj kaj kupiš za jest, verjetno v takšni situaciji ne boš kupil knjige o duhovnosti, recimo o pozitivnem razmišljanju, ker otroke knjiga ne bo nasitila, hrana jih pa bo. Kupna moč naroda pada, denar usmerjamo v najbolj bazične potrebe in voila, pa smo na točki, kjer umetniki še bolj izvisijo kot sicer.

Tako umetniki začnejo delati na drugih področjih zato, da lahko potešijo tudi pri sebi najbolj osnovne potrebe po Maslowu. Nekateri strežejo po kafičih, drugi so varnostniki, tretji se ukvarjajo s spletnim dizajnom, četrti začnejo poučevati po šolah itn.. Tako začnejo umetniki živeti dvojno življenje, podnevi delajo nekaj, kar morajo, zvečer, ponoči in ob vikendih pa tisto, kar jim veli srce.

Faza dvojnega življenja je naporna. Tudi sam sem čez dan delal, zvečer sem poučeval borilne veščine in ponoči sem ustvarjal. To je ritem, ki ga človek ne zdrži v nedogl. Zato sem pred leti opustil tudi borilne veščine, ki so zame postale v tem obdobju manj pomembne.

V tej fazi se lahko umetniki uberejo več poti. Prva je ta, da pozabijo sanjati in počasi obupajo in se sprijaznijo s tem, da jim pač ni bilo namenjeno biti umetnik. Pristanejo na poklic, ki jim načeloma ni všeč, omogoča pa jim, da plačajo položnice in se tolažijo z mislijo, “da ni tako hudo in da se da zdržati…” Druga možna pot je, da se borijo naprej, nenehno iščejo nove možnosti, da bi omogočili umetnosti, da bi ta spet začela prevladovatri v njihovem življenju. Vztrajajo, iščejo, se borijo, a pravih rezultatov ni. Tudi to fazo sem preživel, komaj!

To je najbolj bedna faza umetnika, ker si res želiš nekaj ustvariti in ne veš kako. Vse, kar preizkusiš, terja čas, denar in seveda življenjsko energijo, pa stvari kljub temu stagnirajo. Ni kupcev za umetniške kreacije. Ni denarja za material. Vsi sicer všečkajo tvoja dela na facebooku, a nihče jih ne kupi. Zame osebno je to bila najhujša preizkušnja, dokler se stvari niso začele končno spreminjati. Kakšno olajšanje se je pojavilo, ko so bile vse moje mozaične in druge kreativne delavnice dobro obiskane in to vsak mesec! Kako dober občutek je to bil, ko sem začel dobivati naročila za mozaične portrete! Pot je začela voditi navzgor.

Tako se je porodila tudi misel, da je treba to znanje, ki mi je omogočilo, da sem končno začel služiti denar s pomočjo umetnosti, deliti z drugimi umetniki, ustvarjalci, rokodelci, kreativnimi dušami. Tako je nastala delavnica za umetnike, ki želijo zaslužiti več, kjer podajam udeležencem (akademskim slikarjem, hobi umetnikom, ustvarjalcem mandal, ustvarjalcem nakita, proizvajalcem igrač … ) vse, brez cenzure, kar sem se na tej poti naučil na zelo praktičen način. Zagotovo vem, če bodo udeleženci teh delavnic upoštevali moje nasvete, da si bodo to fazo iskanja učinkovitih poti pošteno skrajšali in hitreje prešli v drugo, lepšo fazo. Res je, da denar ni vse in da denar sam po sebi ne osrečuje, ampak vztrajanje v bedi pa tudi ne! Zato so prvi uspehi na tem področju tako zelo pomembni, da umetnik končno začne prodajati svoja dela ali vsaj svoja znanja!

Obstaja pa tudi tretja pot in sicer, da se umetniki sicer ne dajo, da vztrajajo, da iščejo, da so aktivni, ampak, da nikoli ne najdejo mehanizmov, ki bi delovali, da bi začeli živeti svoje življenje po lastnih predstavah. Ta opcija se mi zdi najbolj tragična od vseh.

Seveda obstajajo tudi umetniki, ki so preskočili vse zgoraj opisane faze in jim vse uspeva že od vsega začetka. Hvala bogu! Njih je treba analizirati. Kopirati je treba njihov način razmišljanja in delovanja, ustvariti si je treba podobne pogoje, kot jih imajo oni, da bi želi podobne rezultate. Samo tako lahko kot umetniki sčasoma postavimo pravo ceno za umetniške kreacije, ki smo jih ustvarili. Samo tako bodo nesramni pogajalci prej ali slej opleli. To je moj cilj, da dam umetnikom vsa potrebna znanja, da s takšnimi osebki čim prej opravijo tako, kot je treba in jim pokažem drugo pot, da si najdejo stranke, ki njihovo umetnost cenijo in zanjo tudi plačajo tako kot je treba.

Res pa je, da večina umetnikov dnevno izkuša stanja, ki sem jih opisal zgoraj. Če se prepoznate v teh stanjih, se lahko veselite naslednjega članka, kjer bo govora o tem, kaj v takšnem stanju NE delati! Preberete si ga lahko tukaj: Česa kot umetnik nikakor ne smete narediti? 

Tukaj pa si lahko preberete, kaj lahko v takšnem stanu naredite, da zadihate in se rešite takšnih in drugačnih začaranih krogov: Plan B lahko prinaša umetnikom več dobička, zadovoljstva in svobode

PS: Če želite prejemati koristne in uporabne nasvete za umetnike, o prodaji umetniških kreacij, se prijavite desno zgoraj na moje e-novice, ki jih boste dobili 2 x mesečno. Polovica e-novic je namenjena tovrstnim informacijam, druga polovica pa mozaičarstvu, ker se s tem ukvarjam kot umetnik.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: