Danes se bomo pogovarjali o tem, kako v sodelovanju z drugimi bistveno bolj uspevaš, kot, če bi soliral. Načinov, kako lahko sodeluješ z drugimi, je precej. Rad bi ti opisal primer takšnega sodelovanja. Že dlje časa sodelujem z Nino Kolar, nadarjeno ustvarjalko unikatnega cvetličnega nakita. Na prvi pogled bi človek lahko trdil, da nakit in mozaiki ne gredo skupaj, pa je res tako? No, midva z Nino sva našla pravo pot za sodelovanje. Pravo vprašanje, iz katerega je treba izhajati je: Kako lahko midva narediva nekaj SKUPAJ, da bova imela OBA nekaj od tega?

Ko sva se midva z Nino vprašala, kaj bi lahko skupšaj ušpičila, sva ugotovila, da ona obvlada vse, kar je v povezavi z izdelovanjem nakita, jaz pa izdelovanje mozaikov. Zato sva sklenila, da skupaj organizirava delavnico z naslovom MOZAIČNI NAKIT. To delavnico sva potem tudi organizirala in bila je za najine pojme zelo uspešna. To je bila ena od oblik sodelovanja z Nino Kolar. Nauk te zgodbe je, da je brez veze, če na druge umetnike gledaš kot na konkurenco, ker to niso, razen, če na to pristajaš v svoji glavi.

Mnenja sem, da se da z drugimi umetniki krasno sodelovati, tudi, če počnejo čisto isto kot mi, samo potruditi se je treba. Z drugimi umetniki lahko torej organiziraš skupne delavnice.

Druga možnost je, da drugega umetnika preprosto intervjujaš in pisni intervju objaviš na svojem blogu. Tako sta recimo nastala kar dva intervjuja z Nino: Sem namreč proti temu, da bi vzela neko že uveljavljeno idejo ter jo nato zavila v lastno zgodbo… in Roža v nakitu človeka dnevno opominja na to, da je potrebno živeti bolj v skladu s samim seboj. Seveda lahko drug umetnik naredi isto zate. Ta pristop je odličen, saj ima vsak človek omejen domet glede števila strank in s tem pristopom profitiraš tudi ti, ker tako dobiš nove in zanimive vsebine za tvojo spletno stran, drug pa lahko predstavi svoja dela na tvoji spletni strani. Gre za daj-dam princip, kjer zmagata oba.

Tretja možnost za sodelovanje je, da na facebooku deliš in všečkaš objave drugih umetnikov, s katerimi sodeluješ v duhu daj – dam filozofije.

Četrta možnost je, da drugea umetnika intervjujaš in z njim objaviš podcast. Vse, kar na začetku te poti potrebuješ, je tvoj gsm, s katerim lahko intervju, ki ga kasneje objaviš (recimo na soundcloudu).

Naj se vrnem k Nini Kolar, s katero sodelujeva že več let in ki mi je še posebej draga, ker mi je nesebično ponudila pomoč pri promociji moje e-knjige MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, ki jo je promovirala na njeni spletni strani. Kakšna carica! Na ta način mi pošilja interesente na mojo spletno stran, kjer se prijavijo na moje e-novice, da dobijo brezplačno e-knjigo. To je tudi moj glavni cilj, ko se poslužujem socialnih medijev, da spravim ljudi, ki jih to, kar počnem, zanima, na mojo mailing listo.

In kaj se je zgodilo? Tudi ona je napisala fantastično e-knjigo Priročnik za izdelavo unikatnih prstanov iz žice. (Dobite jo TUKAJ!) Vidite, tako to gre, drug drugemu pomagava. Ona je pomagala meni in jaz poskušam pomagati njej, kjer pač lahko. Tako oba skupaj doseževa bistveno več, kot če bi vsak zase soliral. Žal med slovenskimi umetniki obstajajo tudi osebki, ki gledajo samo na svojo rit, vendar s takšnimi preprosto ne sodeluješ in si poiščeš takšne ljudi, ki se znajo iti ta “pink – ponk”, torej to daj-dam igro, na ta način zmagajo vsi vpleteni.

V tem duhu sem kontaktiral Aleša Lisca, ki je vrhunski strokovnjak na področju marketinga. Ponudil sem mu, da narediva intervju (Mag. Aleš Lisac: Umetnosti ni brez trdega dela!), ki sem ga kasneje objavil na svojem blogu. Moj namen je bil ta, da s tem promoviram njega in njegove storitve, ker verjamem, da so zakonitosti glede marketinga in prodaja univerzalne, tudi na področju umetnosti. Tako sem majhno zmago omogočil Alešu, prav tako pa sem omogočil zmago moji publiki, ki si je lahko prebrala zelo kakovosten intervju s konkretnimi nasveti za boljšo prodajo umetniških izdelkov.

Dejstvo je, da je s sodelovanjem z drugimi možno priti do bistveno več strank in s tem tudi do večjega dobička. Poskusite! 🙂

PS: Spodaj imate na voljo podcast in če ga želite poslušati, preprosto kliknite na “play” gumbek. Vse moje podcaste si lahko tudi snamete in shranite na svojem računalniku ali pa tudi na gsm in jih potem poslušate recimo v avtu, med likanjem ali kot moj prijatelj Robert Simonič kar med sesanjem.

 

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks